Vad är bygghandlingar?

bygghandlingar omfatta alla byggplanerna, specifikationer och underlag som används vid genomförandet av ett byggprojekt. Dessa dokument fyller flera funktioner. För det första hjälper de praktiska uttryck åt att ägaren eller byggherren till en byggbar format som kan allmänt förstås inom byggnadsindustrin. För det andra, de låter ägaren att sätta projektet ut för anbud och erhålla tillstånd från lokala myndigheter. Slutligen ger de övergripande instruktioner till entreprenören om hur projektet ska konstrueras.

Att skapa en uppsättning av bygghandlingar börjar med en ägare eller utvecklare. Detta skulle kunna omfatta ett skoldistrikt, en vårdinrättning, en lagerhållaren eller en statlig myndighet. När en av dessa ägare står inför behovet av en ny byggnad, han eller hon kommer att närma sig en arkitekt för att börja design. Arkitekten skall utarbeta flera uppsättningar byggplanerna, som ägaren kommer att ändra och godkänna varje steg innan design kan fortsätta. Den slutliga komplett uppsättning planer är vanligen kallad "100 dokument procent konstruktion," eller bara "CD-skivor. "

En uppsättning av färdigställda bygghandlingar består av två till tre komponenter. Den största delen är den uppsättning av byggplaner eller ritningar. Dessa kan variera från ett enda ark till hundratals sidor och omfattar allt från planritningar till slut val. Planer för ett medelstort projekt kommer vanligtvis delas upp i flera sektioner. Planerna kommer att börja med arkitektoniska ritningar och höjder, som följs av strukturella, mekaniska och elektriska ritningar.

En annan komponent som ofta ingår i en uppsättning av bygghandlingar är specifikationerna manuellt, eller "spec bok. "Den spec Boken är en skriftlig projekt handbok som omfattar material och metoder som bör användas vid konstruerandet av projektet. De som är nya i byggområdet förbiser ofta den speciell bok och enbart fokusera på ritningarna. Detta är en handling som bör undvikas, eftersom den speciell bok innehåller ofta information som inte finns på planerna.

I de flesta fall genomfört en rad bygghandlingar kommer att ändras på något sätt av ägaren eller arkitekt eftersom projektet byggs. Officiella ändringar utfärdas i form av förändring bulletiner, kompletterande anvisningar och direktiv förändras. Dessa skriftliga ändringar bli en officiell del av bygghandlingar, och måste betraktas som den tredje komponenten som gör upp apparaten.

När en färdig uppsättning av bygghandlingar har utfärdats av arkitekten och godkännas av ägaren, är det redo för bud. Ägaren kommer att lämna in ritningar till berörda entreprenörer, som sedan kommer att uppskatta kostnaden för att slutföra jobbet. I de flesta fall är det lägsta budet som tilldelas projektet, men ibland schema eller relationer kan ha en inverkan.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.