Vad är Styren-butadiengummi?

Som en av de mest mångsidiga föreningar sampolymer gummi i världen i dag, styren-butadiengummi används i en rad olika applikationer över hela världen. Här är några fakta om utvecklingen av styren-butadiengummi och några av de produkter som skapas med denna starka och pålitliga syntetiskt gummi.

Styren-butadiengummi eller E-SBR som det kallas inom tillverkning kretsar utvecklades först på 1930-talet. Känt som Buna S, var föreningen utarbetats av IG Farbenindustrie i Tyskland. Processen för att skapa styren-butadiengummi var genom en emulsion förfarande som används polymerisation som medel för att producera ett material som hade en låg reaktion viskositet, men hade alla attribut av naturgummi.

En av de andra fördelarna var att produktionen av SBR var mycket kostnadseffektiv. Det syntetiskt gummi användes för att sträcka krympande naturgummi resurser, särskilt inom området för tillverkning av däck, som på den tiden fortfarande var solid gummi. Andra länder började duplicera insatser och vid tröskeln till det nya decenniet, många utvecklade länderna i branschen att skapa SBR för användning i ett antal produkter.

USA ökat produktionen av styren-butadiengummi under andra världskriget, som ett sätt att utöka offer drivar till lager gummi till krigsinsatsen. Mycket av produktionen gjordes i anläggningar som ägs av regeringen, och många av de produkter som tillverkas gick direkt till de väpnade styrkor som kämpade utomlands. Det var också under denna tid som ett kall polymeriserade blandning av styren och butadien skapades som gav överlägsen den äldre varm polymeriserade styren-butadiengummi som hade producerats i år tidigare. Efter krigsslutet började regeringen att sälja SBR anläggningar till privata näringslivet. Genom 1955 hade produktionen av styren-butadiengummi gått helt ur händerna på den amerikanska regeringen och i händerna på många av de ledande tillverkarna runt om i landet.

Styren-butadiengummi dyker upp i ett antal produkter, varav en del förutsägbara och andra som kan komma som en överraskning. SBR är i dag används för automatisk däck, även lätta lastbilar. Många företag som regummerade gamla däck kommer att använda en styren-butadiengummi beläggning för att producera den regummerade också. Bland de andra självklara användningsområden är bälten och slangar för maskiner och motorer, packningar och bryta och koppling kuddar för fordon. I hemmet, är styren-butadiengummi finns i leksaker, hartscement, svampar och golv. Bland några av de mer oväntade användningar av styren-butadiengummi är produktion av hygienprodukter, kirurgiska handskar och till och med tuggummi.

Många av de moderna apparater vi använder dagligen skulle inte fungera ordentligt utan närvaro av någon komponent tillverkad av styren-butadiengummi. En snabb blick runt om i hemmet och bilen kommer att visa att SBR är en stor del av våra liv.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.