Vilken är världens största kraftverket?

världens största kraftverk är Three Gorges Dam på Yangtzefloden i Kina. Projektet har varit under utveckling sedan 1994, och förväntas bli fullt operativt 2011. På den tiden kan det förväntas att kunna producera så mycket som 22,5 gigawatt (GW) av makt. I augusti 202c redan innan alla generatorer var online, producerade fabriken 18,3 GW, mer än något annat kraftverk i världen.

De tre ravinernas damm var en massiv konstruktion projekt, och inte utan kontroverser. Över 1 miljon människor flyttades från området för att ge plats för dammen och behållaren den skapade. Det har också funnits en stor oro för vattenföroreningar och skador på miljön. Vattenkraft är en relativt ren form av energi dock och förväntas bidra till att minska Kinas beroende av kol och andra fossila bränslen. Dammen har också hjälpt kontroll översvämningar i området, och minskad svårighetsgrad av torka nedströms.

I många år var världens största kraftverk en kraftverksdamm på Paraná floden på gränsen mellan Brasilien och Paraguay . Den bi-nationellt projekt, som leds av företaget Itaipu Binacional var uppkallat efter en ö som var på plats på byggarbetsplatsen, Itaipu, som betyder "sjungande stenarna" i det ursprungliga Guarani språk. De Itaipu-dammen kan producera så mycket som 17,6 GW effekt genom dess 18 installerade vattenkraft generator enheter. 1995 var dammen utsetts till ett av sju underverk i den moderna världen genom Popular Mechanics tidningen.

Den Itaipu-dammen var färdig 5 maj 1984, men alla 18 generatorer installerades inte förrän 1991, vilket betyder den inte blev världens största kraftverk tills någon gång runt 1985. Dammen tog 14 år att byggas, med byggande med början i januari 1970. År 2005, under förutsättning att 93% av den energi som används av Paraguay och 20% av den som förbrukats av Brasilien. Det är tillräckligt med energi för miljoner människor. Itaipu också gör det uppenbart att det djupa samarbete och ömsesidigt förtroende mellan Brasilien och Paraguay.

Det är ganska troligt att kraftverksdammar alltid kommer att göra anspråk på titeln världens största kraftverk i världen än på ett tag, som ni kan inte enkelt slå en naturlig källa till enorm energi som detta. Kraftverksdammar begränsas av storleken på floden, men medan alternativa energikällor som kärnkraft och solenergi har inga sådana begränsningar. Nuclear begränsas av den mängd av kärnbränsle, solenergi av energiproduktionen i solen. Båda mängderna är enorma, många gånger den mänskliga rasen årliga elförbrukning.

Det är inte lätt att kedjan kraftverksdammar bredvid varandra på grund av den enorma översvämningar bassängerna de skapar. Någon gång i framtiden skulle det vara förvånande om en sol satellit installation övertog om titeln största kraftverk. Men enligt andra, skulle det inte vara "världens största", som det skulle vara bokstavligen av denna värld!


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.