Vilka olika typer av smörjmedel?

Det finns i princip två typer av smörjmedel, petroleumbaserade och syntetiska. Alla dessa smörjmedel är anpassad för särskilda ändamål och villkor. Varje är också föremål för olika nivåer av oxidation och nedbrytning och är kompatibel med endast vissa typer av maskindelar, krav och miljö.

Alla som äger en bil vet att oljan måste bytas regelbundet för att ger längre livslängd på motorn. Den motorolja i en bil motor är vanligen en oljebaserad smörjmedel. Även denna typ av smörjmedel innehåller samma kolväten grund som det bensin för att driva bilen, formuleringarna är helt olika. De kolväten eller petroleum-baserade smörjmedel motorolja är utformade för att skydda olika rörliga delar av motorn, medan bensin, som också är en oljeprodukt som är utformad för att producera explosiva värme behövs för att driva motorn.

Smörjmedel kan vara flytande, såsom motorolja och hydraulolja, de kan vara halvfast eller fast ämne, till exempel fett eller Teflon ® band, eller de kan vara torra eller pulveriserad, såsom torr grafit eller molybdensulfid. Alla smörjmedel material för mekaniserad utrustning är utformade för att utgöra ett slags skyddshölje mellan rörliga delar i maskiner för att skydda dessa delar från otillbörlig slitage, nedsmutsning och oxidering.

Syntetiska smörjmedel är just konstruerade kemiska reaktioner på vissa komponenter. Dessa reaktioner är skapade av särskilt tillämpa olika mängder värme och tryck på komponenter. Syntetisk motorolja ökar i popularitet för bil-ägare som använder det i stället för petroleumbaserade motorolja. Syntetiska smörjmedel är också användas i större utsträckning inom industrin, för att även dyrare använda ursprungligen, de är bättre anpassade till kraven på moderna motor-och maskinteknik. Eftersom syntetiska motor och oljor maskiner inte behöver bytas lika ofta, konsumenter faktiskt spara på lång sikt.

Det finns också petroleumbaserade och syntetiska hydrauliska smörjmedel, även känd som hydrauloljor, som är utvecklade för att lättare och mer lättflytande. De används inte bara för smörjning, men för själva driften av hydrauliska maskiner. Hydrauloljor måste kunna flöda fritt genom pumpar som komprimerar oljan för drift av maskinen, och på samma gång, måste ha filmbildande tillsatser för att smörja de rörliga delarna av pumputrustning.

Även om de flesta moderna smörjmedel är oljebaserad, syntetiska baser som vegetabilisk olja, silikoner, estrar och fluorkarboner vinner ökad popularitet som smörjmedel. Basen i en viss smörjoljan är den avgörande faktorn om huruvida smörjmedel oljebaserade eller syntetisk olja.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.