Vilka är stegen för göra etanol?

Etanol, etylalkohol, är berusande element i öl, vin och andra alkoholhaltiga drycker. Det är också används som ett biobränsle alternativ i flera länder över hela världen. Stora industriella anläggningar är de viktigaste källorna till etanolproduktion, men vissa människor har valt att producera egna etanolbränslet. Oavsett om produktionen sker i en massa kvantitet eller en bakgård, de grundläggande stegen för att göra etanol är de samma, upphandlingen av spannmål eller växt, omvandla detta till socker, jäsning, destillering och tillsats av bensin.

Det första steget i att göra etanol är valet av spannmål eller anläggning för att starta processen. Spannmål, såsom majs, råg, ris, korn, sojabönor och vete är populära, men sockerbetor och sockerrör är också effektiva. Vissa tillverkare använder hög halt av stärkelse växter som potatis, och Nya Zeeland producerar etanol från mejeriet vassle avfall. I USA är det mest populära valet säd, Brasilien använder huvudsakligen sockerrör, använder Kanada korn, och den primära val i Europeiska unionen är sockerbetor och vete.

När säden har valts skall det mals till en kurs pulver. Resultatet borde inte vara så fint som mjöl, men eftersom det kommer att klumpa ihop sig som en pasta under liquification processen. Marken ämnet sedan tillsättas långsamt till vatten och uppvärmning. En liquification enzymet tillförs och blandningen kokas i 20 till 30 minuter för att döda eventuella bakterier.

Nästa steg för att göra etanol är jäsningsprocessen. När vätskeblandningen har tagits bort från värmen, är jäst tillsatts och vätskan får jäsa. Den färdiga produkten liknar öl eller vin. När jäsningen är vätskan rinna genom en fortfarande för att skilja alkoholen från vattnet. Ett kolfilter används bredvid avlägsna eventuella fasta partiklar.

Efter destillationen är klar en torkning ämnet tillsätts för att absorbera koldioxid och vatten. Alkoholen brukar få sitta i flera timmar, och sedan körs genom en mer screening process. Denna slutprodukt ska 200-bevis alkohol, som kan kontrolleras med hjälp av en hydrometer. Det sista steget för att göra etanol för användning i de flesta flexifuel-fordon är att lägga till blyfri bensin. De mest populära blandningen kallas E85, som har 85 procent etanol och 15 procent bensin.

Att etanol som drivmedel källa började på 1970-talet som en tillsats för att utvidga bensin. Man upptäckte att lägga etanol ökar oktantal, förbättrar förbränningen och minskar utsläppen kolmonoxid. Etanol har sedan dess blivit en standard komponent i högre oktanig bensin samt ett alternativt bränsle för flex fuel bilar.

Etanol är nu en viktig energikälla i många länder. Brasilien har tillverkat etanol av sockerrör i syfte att minska beroendet av oljeimport, och de har blivit det näst största producent av etanol. Frankrike började göra etanol av druvor som är för dålig kvalitet som används för vinframställning. Sverige använder också stora mängder etanol, och Indien har nyligen börjat använda etanol som en blandning agent i bensin. Andra länder deltar i framställningen av etanol är Kina, Ryssland, Sydafrika, Storbritannien, Spanien, Kanada, Thailand, Saudiarabien, och Tyskland, bland annat.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.