Vad är historia kylskåpet?

Idag i USA, ca 99,5% av hushållen innehåller ett kylskåp. Idén att hålla livsmedel coolt att förhindra förruttnelse är inte ny. Det kan vara förvånande att förstå att något så vanligt som i kylskåpet, är att fixtur i de flesta hem, relativt ny för världen. Kylskåp, har som vi känner dem nu, bara varit massproducerade sedan slutet av 1940-talet.

Det fanns ett antal sätt att hålla maten svalna i äldre tider, och människor använde sig av en skiftande antal fysiska omgivning. Att släppa ut livsmedel i kalla strömmar, utsöndrar den i ryggen av grottor, eller gräva under jord för att skapa källare var alla tidiga metoder för kylning livsmedel. Folk skär också is på vintern, och lagras den i djup källare eller icehouses. Sådana is kunde hålla för en betydande tidsperiod, särskilt om det var täckt av salt.

Det första köket "apparat" som har vissa likheter med kylskåpet är ur frysen. Dessa utvecklades strax före 19. Århundradet. De var helt enkelt trälådor, ofta installeras i ett hem, och ibland klädda med metall eller annat material. Folk skulle köpa is, placera den i lådan, och sedan lagra livsmedel som måste förvaras kallt. Isen skulle sakta smälta, så de flesta is rutorna visas dropp kastruller, som kan tas bort och dumpas.

Många undersökningar på de aspekter av kyl utvecklades innan frysen, men helt enkelt inte hade i praktiken ännu. Dr William Cullen är ofta som en pionjär inom kylteknik sedan hans vetenskapliga experiment i början av 18. Talet observerade hur vätskor förångas i ett vakuum som miljö. Andra forskare som anges för att studera aspekter av kyla och kemikalier. DrJohn Goorie skapat en ismaskin bidra till att lösa de behov som patienter med gula febern, och Michael Faraday studerade egenskaper ammoniak. Faraday insåg ammoniak hade en svalkande effekt.

Dessa tidiga studier och idéer många andra forskare, lett till utvecklingen av den första kylskåp i 1876 av den tyska ingenjören Carl von Linde. Han hade fulländat en process genom vilken stora mängder vätska kan omvandlas till gas för att hålla en viss miljö cool. Linde fortsatte perfekta sin uppfinning, och andra följde efter i ett försök att skapa kylskåp. Genom att 1920 var över 200 företag som tillverkar olika typer av kylskåp, och under samma tid, hade många företag utvecklat teknik för att producera kyl /frys-kombinationer. De var fortfarande mycket lyx apparater och många fortsatte att använda den gamla standby i frysen i stället för ett kylskåp.

Under de få kommande årtiondena förbättrad kylteknik men några av de kemikalier som används för att skapa en kall miljö skulle definitivt ge oss en paus i dag. Till exempel var Freon som ofta används för att kyla eller frysa livsmedel. Även om detta kan ha varit effektiva, Freon släpps CFC (klorfluorkarboner), som senare visade sig vara farliga för miljön. Dessutom används tidigt kylskåp en betydligt högre mängd elektrisk energi än sina moderna motsvarigheter. Insatser för den naturvårdare och miljövårdare förändrat den moderna kylskåp och av 1980-talet de flesta modeller sprang på mindre ström och inte använda eller släppa CFC.

På vägen fanns andra tillbyggnader till kylskåp. Automatisk avfrostning kapacitet och is-tillverkning av komponenter lades till bonusar. Kylskåp kostnad blev också mer tillgängliga för de flesta familjer, men det finns fortfarande lyxiga kylskåp som ligger långt ut prisintervallet på den genomsnittliga medelklass familj. Men grundläggande kylskåp kan nu köpas för ungefär hälften av sina försäljningspriser på 1920-talet. 1920-talet kylskåp kan kosta mer än $ 700 amerikanska dollar (USD), där en enkel kylskåp med idag kan kosta ca $ 350-$ 400 USD.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.