Vad är Pantone Matching System?

Pantone Matching System är en egen färg matchande system som infördes av Pantone Corporation 1963. Det används av många tryckare och grafiker för att leverera pålitliga, stabila färger till konsumenten. Det finns vissa nackdelar med Pantone Matching System, men för vissa tillämpningar är det färgmatchning metoden för första val. Det används över hela världen att kommunicera färg.

Pantone Matching System standardiserar färger. Många grafiska formgivare kamp med skillnaden mellan färgerna på datorskärmen eller i swatch prover och slutliga tryckta produkter. I vissa fall kan färgen skillnaden marginell, men i andra en hel upplaga skulle behöva stoppas så att färgen kunde rättas till. Detta är frustrerande och dyrt. Den Pantone Matching System är utformat för att eliminera några av dessa svårigheter.

Pantone Matching System blandar cyan, magenta, gul, och nyckel, eller svart, tillsammans för att skapa en enda färg. Grafiska formgivare har en Swatch bok av tusentals Pantone-färger att välja mellan. Varje färg har ett särskilt nummer som en skrivare kan se för att avgöra hur färger ska blandas. På detta sätt kan den grafiska formgivaren se till att färgen på hans eller hennes val återges i den färdiga produkten.

Vissa färger från Pantone Matching System är världsberömda. Tiffany Blue, till exempel, är också känd som Pantone Color 1837. Den distinkta blå färg varumärkesskyddat av Tiffany's. Flera nationer inklusive Skottland också har använt Pantone Matching System bestämma den exakta färgen på deras nationella flaggor och uniformer.

Det främsta nackdelen med Pantone Matching System är att det fungerar bara för dekorfärger. Den Pantone Företaget arbetar med ett liknande system för process-färger, men har svårt. Process färger är mycket billigare att producera än dekorfärger. Process utskrift innebär att fyra pass med ett tryck för att fastställa fyra olika färger bläck. Varje bläck följer ett annorlunda ut plattan, vilket ger en färgbild när den fjärde pass är gjort.

Eftersom dekorfärger är blandade med specifikationerna, de är dyra att göra, och bara praktiska när ett projekt håller på att skrivas inom två till tre färger. Ansökningar om dekorfärg innehålla inbjudningar till evenemang och andra text-orienterade projekt skriva ut eller svartvita utskrifter. Dekorfärg är inte praktiskt för fyra broschyrer och andra projekt ut med en mängd olika färger.

Pantone Matching System också inte fungerar för röd, grön, blå färg system, som finns på Internet. Den Pantone Bolaget försöker expandera sin färgmatchning förmågor, och förväntas släppa en röd, grön, blå färg som matchar systemet i början av tjugoförsta århundradet. Pantone har bland annat utökat färgmatchning kompetens till att omfatta husfärg, textil, mode och industridesign.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.