Vilka olika typer av VVS-utrustning?

Det finns flera olika typer av VVS-utrustning finns på bostäder och kommersiella nivåer. Värme, ventilation och luftkonditionering (HVAC) utrustning finns i en mängd olika stilar och metoder, men alla är utformade för att hantera den inre temperaturen i ett utrymme. Den typ av använd utrustning varierar beroende på användarens behov och alternativ inom utrymmet.

radiatorsystem är bland de äldsta av alla typer av VVS-utrustning. Vanligt förekommande i äldre hus och industribyggnader, kör systemet varmt eller kallt vatten genom rör inbyggt i strukturen. Den omgivande temperaturen i vattnet värms antingen eller kyler rummet. Denna typ av VVS-utrustning är beroende av ett helt slutet system. Eventuellt läckage eller avbrott i systemet gör att vattnet kan försvinna.

Air-baserade HVAC utrustning använder en fläkt för att flytta uppvärmda eller kylda luften genom en rad kanaler som släpper in luften i olika rum. Luften värms upp genom att skicka ett uppvärmt spole på en ugn eller en svalare på en luftkonditioneringen. Luften tvingas cirkulera genom rummet genom fläkten, ändra lufttemperatur.

En värmepump är en mycket vanlig typ av VVS-utrustning och är normalt finns i hem. Värmepumpen har en utomhus kompressor och en inomhus handler. Elkraft flyttar värme från en plats till en annan. Det är då ut genom rummet med hjälp av fläktar. Samma pump används för att kyla ett utrymme genom att ta bort värmen från hemmet och pumpa det tillbaka ut i atmosfären.

Gas ugnar och luftkonditioneringsanläggningar är två olika delar av VVS-utrustning som används i klimat med ett stort temperatur spridning. Gasen ugn använder antingen naturgas eller propan som primärt bränsle. Värme genom kontrollerad förbränning av gas, värme i luften. Samma process används för att kyla luften, utom luft tvingas över ett kylbatteri i stället för en värmebatteriet.

Ett dual fuel system kombinerar en värmepump och gas ugn. En extern termostat används för att ge information om den omgivande temperaturen. Systemet använder sedan denna information för att antingen dra ut i fria luften, tryck ut inuti luft, eller använd ugnen för att värma luften. Denna typ av VVS-utrustning är något dyrare, köp kan leda till lägre värme och kyla räkningar på lång sikt.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.