Vilka är de olika typerna av ventilation?

Lämplig ventilation i alla typer av byggnader är mycket viktigt för hälsan för alla som bor eller arbetar i utrymmet. Inomhusluft kan göra en enorm skillnad i hur människor känner, både när det gäller fysiskt välbefinnande och mental balans. Av denna anledning att använda sig av olika metoder för ventilation är avgörande för utformningen av invändig utrymme.

Det mest grundläggande av alla typer av ventilation är självdrag. En gemensam strategi för denna metod är den strategiska installation av fönster i rummet. Förutsatt att fönstren kan öppnas och stängas efter behag, är det möjligt att tillåta frisk luft in i utrymmet när du vill. Öppningsbara fönster då och då gör det möjligt att befria utrymme av unken lukt, samt att olika typer av luftburna föroreningar skall avlägsnas från hemmet eller kontoret relativt lätt.

Även om en öppen fönstren är ett utmärkt exempel på ventilation, de är inte alltid det bästa hälsa alternativet. Personer med allergier kan det hända att pollen och andra allergener som kommer in genom det öppna fönstret göra luften inomhus mer av ett hot mot hälsan. Dessutom kan människor som lever i trånga storstäder eller i närheten av några tillverkningsanläggningar finna att öppna fönstren skapa fler problem med ventilation än de löser.

Lyckligtvis finns det andra sätt att uppnå ventilation som inte innebär användning av fönster som kan stängas och öppnas efter behag. När fönstren är inte den bästa lösningen av någon anledning kommer ordentlig ventilation kräver installation av något slags luft för att rutinmässigt uppdatera luften i utrymmet. En enkel lösning är att installera en så kallad en frånluftsfläkt. Ofta används i dag i bostäder och offentliga toaletter, fläkten gör det möjligt att dra unken luft från det utrymme som samtidigt ger en liten mängd frisk luft att komma in i rummet.

Mer sofistikerade ventilationssystem används också i dag. Hem, kontor och offentliga byggnader är ofta utrustade med värme-och luftkonditioneringsanläggningar som inte bara hjälper till att reglera temperaturen i utrymmet, utan även fräschar upp inomhusluften. Använda ett system med filter och ventiler tillbaka, frisk luft ständigt rinner ut i rummet medan unkna luften pressas genom ett annat segment av rummet ventilationssystemet. Slutresultatet är inomhusluften som är relativt fria från allergener, och doftar inbjudande och fräsch.

Oavsett om du använder en enkel ventilationsfläkt eller ett fullskaligt ventilationssystem innebär ventilation ofta mycket uppmärksamma på energieffektivitet. Lyckligtvis är det många i dag är avsedda att skapa maximala resultat med minsta möjliga energiförbrukning möjligt. Som alternativa energiformer blir mer kostnadseffektiv, många hem och företag utnyttjar naturliga källor som sol och vind för att effektivt hålla luften inomhus ren och hälsosam.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.