Vad är isyxa?

isyxa är ett specialiserat plocka yxa som används vid bergsklättring när villkoren är isiga eller snötäckta. Isyxa har en stark metall huvud, med en skarp, vinklad plocka och en kortare Skarvyxa, som ofta platt och fyrkant bort. Handtaget en modern isyxa är gjord av ljus, hårda material såsom aluminium eller Kevlar ®, och ofta innehåller en handledsrem. Slutet av handtaget kommer till en skarp, metall punkt, som kan servern flera syften. Allt som allt är en isyxa som passar behoven och problemen säkerhet bergsbestigare i höga, kalla platser. är chef för isyxa vanligen tillverkade av en legering av stål, vilket gör den mycket hård och motståndskraftig mot bryta, och gör att den kan slipas till en fin spets. Gräddan av vinklarna isyxa ner ganska kraftigt, så att det lättare biter i isen när en klättrare svingar det. Vinkeln av uppgången också gör det till mer effektivt gräva i snön i händelse av ett fall, när en klättrare skulle använda isyxa som ett ankare för att rädda sig själv. Mittemot plocka, flackar huvudet i allmänhet ut i Skarvyxa, en kortare och plattare klinga som kan användas för att skära handen och fotstöd i is eller snö.

Handtaget av isyxa varierar i längd beroende på det avsedda ändamålet. Klättrare skalning språnget istäckta väggar, eller ens frysta vattenfall, föredrar ofta en kortare skaft, drygt en fot i längd. Den korta handtag gör det lätt manövrering och svängig, och ger en ljusare isyxa. Klättrare som kommer att göra mer vandring och kommer att spendera mer tid upprätt ofta föredrar en isyxa upp till tre meter i längd. Längre isyxa kan användas som en vandring käpp, och axeln kan användas för att söka av snön för osynliga faror. Slutet av handtaget kommer till en skarp, metall punkt, vilket gör att det kan användas som ett ankare, eller ett verktyg för att skära i is och snö.

De mer extrema de villkor som människor befinner sig utforska, ju mer specialiserade de verktyg de behöver. Isyxa kan klättrare att skala ren, iskall lister, klättra snöklädda toppar, och rädda sig glider sidan av en smart berg. Naturligtvis tar det en expert klättrare att försöka dessa farliga bedrifter, utan deras trogna isyxa, skulle de inte få alls lika långt.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.