Vad är en valack?

En valack är ett kastrerat handjur av häst familjen. Oftast hänvisar valack på en häst, men det gäller för en ponny, åsna eller mula också. Termen kan också användas för att hänvisa till själva förfarandet, som i "hästen var gelded och nu är en valack. "

Proceduren är enkel men det rekommenderas att veterinär utför det i Vid komplikationer. Första smärtlindring ges i form av en injektion som sätter hästen i en skymning sömn. Detta tillstånd kommer att pågå i cirka 20 minuter. Det är viktigt att vara medveten om att hästen kan behöva hjälp att gå ner i medicinen är ganska snabbverkande. När hästen är medvetslös, ett litet snitt görs och testikeln säcken skärs och avlägsnas. Inga suturer krävs och området kommer att läka enkelt, oftast inom en vecka eller två.

Stall vila rekommenderas under minst 24 timmar för att försäkra ingen blödning. Det rekommenderas att din häst får en NSAID (icke steroida antiinflammatoriska läkemedel) såsom fenylbutazon för de första 24 till 48 timmar. Bute, kommer som det ofta kallas, minska obehaget och bidrar till att förhindra svullnad. En valack är testosteronnivåer börjar sjunka under de första månaderna och inom ett till två år, hans hingst beteende kommer att avsevärt minska. Vissa äldre hästar aldrig helt förlorar det beteendet och måste hållas isolerade från andra hästar.

Fördelarna valack din häst är många, det viktigaste är att din häst inte kommer att dömas till ett liv i ensamhet , som i fallet med hingstar. Det andra, eftersom din valack inte kommer att ha hormonella svängningar som ett sto eller hingst har, kommer han att vara mycket mindre utmanande att träna och arbeta. Valacker umgås väl med deras betesmark kompisar, oavsett om de ston och andra valacker. Dessutom, om du visar din häst, är valacker allmänhet välkomnade betydligt lättare än oförändrat konkurrens. En sista fråga till valack är den fortsatta ökningen av befolkningen i hästar runt om i världen. Det är viktigt att notera att en häst som inte har de önskade egenskaperna du söker bör gelded. Denna fråga kommer att ge dig sinnesro och förhindra en situation där du inte kan hitta ett bra hem för avkomman.

idealfallet är män hästar gelded strax efter båda testiklarna har sjunkit. Detta är vanligtvis mellan 12 och 18 månader. Valack kan ske när som helst under hela sitt liv, men det föreslås att förfarandet ske åtminstone före 10 års ålder till 12 år. Hästar förbi 18 års ålder har framgångsrikt gelded men det är en mycket svår process och komplikationer varierar från kraftig blödning, svullnad och infektion.

p

Valacker anses vara goda medborgare och väl artig. Om du inte planerar att använda din häst för avel, skulle du göra klokt i att geld honom.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.