Vad är en skidlift?

I regel får en skidlift är en struktur som transporterar passagerarna upp på ett berg så att de kan åka ner. En vanlig och enkel typ av liften är i huvudsak en serie bänkar placerade isär och ansluten till ett kabelnät. Kablarna hålls upp av långa störar, som lyfter kabeln och bänkar från marken. I vardera änden av kabeln är en mekanism som gör i en enda riktning, att hålla stollift ständigt roterande i cirklar. Skidåkare hoppa på en av bänkarna som sakta passerar, transporteras till en annan punkt högre upp på berget, och hoppa tillbaka helt när liften fortsätter på. Den bänkar eller stolar i en skidlift får göras för en person, eller flera personer.

Men skidåkare är inte den enda liften användare, och liknande system transportmedel används på andra områden än snöiga bergssluttningar. I själva verket kan skidliftar och liknande apparater betraktas som en av tre olika typer. Dessa Aerial hissar, hissar yta och kabel järnvägar. Var och en av dessa typer av skidliftar ingår antingen en kabel, rep, eller järnväg som är fästa någon form av mekanism för att bära eller dra passagerare längs. De flesta typer av skidliftar gå i långsam rotation utefter vägen och inte ändrar riktning.

Aerial hissar är sådana liftar, antingen öppna eller slutna, vilket lyft passagerarna högt från marken. Typer av antenn hissar omfatta stolliftar och löstagbara stolliftar, vanligen öppna. Andra typer av antenn hissar med slutna system för transport av personer som är kända som gondoler. Beroende på utformningen och placeringen av kablar och gondoler, kan dessa typer av hissar namnges antenn spårvägar, hissar gondol och funitels eller funifors. En annan typ av liften alla tillsammans är ytan hiss. Bygelliftar är trissa som fungerar på samma sätt som antenn hissar, med det undantaget att de inte lyfta passagerare från marken. Dessa strukturer är enklare och har stor del ersatts av antenn hissar. Olika typer av Bygelliftar inkluderar T-barer och J-barer. Som deras namn antyder, det är helt enkelt barer att passageraren griper in, och via det rörliga kabel, dras upp på sluttningen av ett berg. är en annan typ av yta skidliften kallas en flygande matta, som är som ett rullband som passagerare steg på och transporteras längs rutten. I allmänhet är yta skidliftar användas över kortare avstånd, och upp gradvis branterna. Detta beror till stor del på att om passageraren släpper repet eller baren, han eller hon kommer att glida ner för backen, möjligen skymmer mötande passagerare och vålla skada. ett helt nätverk av liftar, kanske mer än en typ, kan användas över en rad fjällterräng. Den typ av liften används, och arrangemanget av nätet, beror till stor del på topografi berget, och även på sådana saker som den typiska väderförhållanden hittades i backarna. Mer än en uppsättning av hissar kan ha samma utgångspunkt eller destination.

I de fall då ett särskilt toppmöte kännetecknas av stora volymer av besökare, hissar kan vara mångfacetterade nivåer för att leverera fler personer samtidigt till slutmålet. Vissa skidanläggningar har hissar som korsar varandra, även om detta inte är vanligt eftersom det ökar risken för kollision mellan en uppsättning av passagerare och en annan. Dessutom passerar uppsättningar skidliftar innebära en risk för en som faller på den andra, skapa dubbla skador på hissen själv.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.