Vad är en jolle?

en jolle är i allmänhet antingen en liten farkost transporteras ombord på ett större fartyg för att gå i land, eller en liten segelbåt, roddbåt eller motorbåt som kan användas ensamt. Ofta en jolle definieras av sin storlek och är inte större än cirka 19,5 fot (ca 6 m) lång. Allmänhet en mindre gummibåt är att föredra. Vanligast är en grådaskig cirka 14 fot (4,26 m) lång.

Syftet med en jolle som används ombord på en större vattenskotrar att transportera människor på en yacht eller större fartyg till land, antingen en kortare eller längre varaktighet. Den 14-fots jolle oftast sker på personliga jakter, eftersom denna storlek är perfekt att ta med en familj och bestämmelser i land, eller för att skicka tillbaka dem till ett fartyg. Också, kanske en jolle användas för räddningsändamål ombord på stora kryssningsfartyg. Även större båtar kallas livbåtar brukar föredra eftersom de kan transportera större grupper av människor.

Generellt gäller att stora båten, i syfte att upprätthålla största möjliga utrymme ombord på en relativt liten vattenskotrar, drev jollen. Jollar oftast belagda med speciell harts, som håller dem från att försämras på grund av konstant exponering för vatten. En jolle kan innehålla flera typer av framdrivning. Det kan ha en liten motor som tillåter snabb transport, eller det kanske helt enkelt har åror för att ro iland. På större hantverk, tenderar en större jolle till en motor. Den enskilda jolle som inte bogseras kan vara en segelbåt, motorbåt eller roddbåt. Jollesegling har blivit en populär sport, och jolle tävlingar är nu ganska vanliga. Medan segling för nöjes skull var en gång i provinsen överklassen, kan små jolle segelbåtar vara relativt billig. Det är inte ovanligt att personer med något färre möjligheter att ha råd med en billig jolle. Den högpresterande jolle för racing kan dock bli mycket dyrare.

I annan användning, kan jolle hänvisa till en bil drog bakom en husbil. Bilen fungerar på land, mycket som jollen funktioner på havet.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.