Vad är en Slalom?

Ordet slalom kommer från det norska ordet Slalåm hänvisar till ett specifikt spår i Telemark, Norge, att yngre, mindre praktiseras skidåkare användas för att utöka sina kunskaper. Idag vintersporter alpin skidåkning i slalom kräver stor precision och skicklighet, samt hastighet för att navigera genom en hinderbana av grindar (normalt två runda stavar, samtidigt som man försöker få neråt med den snabbaste sluttid. Originalet slalom Sport först praktiserades under 1930-talet och allt populärare med tillkomsten av mekaniserade liftar, har fött två andra alpina evenemang, storslalom och Super G. Alla tre sporter är med i alpina tävlingar i hela världen. Den grundläggande test av slalom är att kunna åka skidor snabbt, utan att missa den skarpa svängar runt portarna. För standard slalom ras, manliga skidåkare ansikte allmänhet runt 55-75 grindar och kvinnlig skidåkare måste navigera runt 40-60 portar. Portarna är placerade på ett avstånd av cirka 30 fot (9,14) ifrån varandra, och kräver åkaren genomföra många skickliga vänder sig för att hålla kursen för att kunna nå och gå runt nästa gate på lämpligt sätt. Om du missar en port, är du omedelbart diskvalificeras, och med de nyare rigida polerna, kallas ett förfarande som blockerar portarna fungerar inte längre, så åkaren kropp måste vända just till för att kunna åka runt en grind.

Scores för slalom är en kombination av två körningar; diskvalificering från en enda körning brukar innebära att konkurrensen är över för skidåkarna. I en komplicerad formel, skidåkare får poäng baserat på tid att slutföra kursen, och om stil. I de flesta fall vinner den snabbaste skidåkaren fortfarande, men i vissa fall, när tiden är marginalen mellan två åkare är liten, en skidåkare med en något långsammare tid kan vinna baserat på stil. I de flesta internationella amatör eller professionell tävlingar, får skidåkare praktiken inte på kursen.

Storslalom är en längre kurs, med ytterligare avstånd mellan polerna, och större tonvikt på hastigheten. Samma regler för jäv fortfarande rån saknas en stolpe innebär att du är ute. Den kombinerade sporten i Super G har färre portar, och tävlingen äger rum på en utförsbacke kurs, så hastigheten är mycket snabbare, och noggrannhet mycket utmanande.

En av det intressanta trender i slalom är olika längder på skidor som har byggts under åren för att tillgodose behoven av snabba och precisa skidåkning med enkel bana korrigering. Kortare skidor, mäter ca 63 inches (160,02 cm) blev preferens av idrottsmän i början av 2000-talet. Men kortare skidor minska kraftigt stabilitet skidåkare, och kan utgöra en fara. Detta tvingade Internationella skidförbundet (FIS) att uppdra särskilda längder på skidor slalom. För närvarande kan inga manliga skidåkare använder en skida som är kortare än 65 inches (165,1 cm), och ingen hona kan använda en skida som är kortare än 61 inches (155 cm) att delta i slalom tävlingar på internationell nivå.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.