Vad är en Kula?

En Kula är en friidrott atletiska händelse där idrottaren kastar eller sätter en metall vikt kallas shot . Skottet kan också kallas en kulstötning . Den kulstötning har uråldriga rötter i stark människa tävlingar, där stenar kastades från början i stället för bollar metall. Evenemang såsom sten sätta i det skotska höglandet spel och Stenstötning hemma i Schweiz är förstadier i kulstötning. Kula ingick i den första moderna olympiska spelen 1896 och har varit en händelse i varje Olympiska sommarspelen sedan dess.

En Kula utförs inne i en 7-fot (2,14 meter) cirkel med en fyra tum hög (10 cm) tå ombord i framkant. Avståndet mäts från insidan av cirkelns omkrets till närmaste störning av marken till följd av skottet. Skottet kan vara gjord av mässing eller tyngre metall, även mässing och järn är vanligast. Förordning vikter är 16 pounds (7,26 kg) för män och 8,8 pounds (4 kg) för kvinnor. Varje konkurrent normalt har sex kast, och det bästa enstaka kast vinner. Den kulstötning idrottaren måste kliva in i främre delen av cirkeln men får inte lämna cirkeln under kastet. Vikten måste kastas från axeln och sköt bort fingertopparna, inte snott som en baseball. Använda felaktig form är orsak till diskvalificering. Det finns två viktiga tekniker i kulstötning: den glida och spinn. I båda metoderna, börjar idrottsman vetter mot baksidan av cirkeln. I glid, hon språng framåt medan snurra och kasta skottet, "gled" över cirkeln. I spinn, roterar Kastaren enkelt medan kasta, utan att fötterna lämnar marken.

Kula idrottare har lyckats med båda teknikerna. Den Glide är vanligtvis behärskas först och har mer konsekventa resultat. De flesta topp manliga idrottare ynnest att snurra. Världsrekordet utomhus på kulstötning, en 75,85 meter, (23,12 m) kast med Randy Barnes 1990, gjordes med spin tekniken, men kom tvåa, en 75,65 meter (23,06 m) kasta av Ulf Timmerman 1988, används på glid.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.