Vad är en Fandom?

Termen "fandom" används för att hänvisa till den kollektiva fans av något sådant som en sport, hobby eller serie av böcker. Vanligtvis känner medlemmarna i en fandom sammanlänkade genom deras gemensamma intresse, och en fandom kan ofta vara en subkultur också. Endast de mest hängivna fans ingår i en fandom, som skiljer dem från människor som kan nonchalant njuta av saken i fråga. Begreppet är mycket nära samman med både fantasy och science fiction genrer, med många välkända exempel på vart och ett med mycket hängivna fandoms.

Även om vissa människor tror att begreppet sprungit till liv när användningen av Internet blev omfattande, "fandom" faktiskt ett gammalt ord. Enligt Oxford English Dictionary, var den första inspelade använda det 1903, för att beskriva sportfantaster. Under hela nittonhundratalet, fandoms utvidgas till att omfatta personer besatt med särskilda musikgrupper, filmer, filmstjärnor, böcker, och hobbyer som modellbygge. I vissa fall kan någon identifiera som en medlem av flera fandoms.

Medlemmar av en fandom tenderar att vara mycket intresserad av alla detaljer av sitt objekt av intresse. Många människor, till exempel, skulle kunna vara "fans" i Star Trek, vilket innebär att de åtnjuter serien och de kan känna till några Star Trek trivia. Färre människor skulle kunna räkna upp alla aktörer i serien, diskutera kontinuitet fel, eller argumenterar passionerat att Picard var bättre kapten. Dessa fans kommer att dricka i all tillgänglig information om deras hobby, och de är ofta väldigt kunniga. Deras engagemang tenderar också att göra dem till föremål för hån, med många människor som driver med djupt engagerade fans.

Ofta är medlemmar i en fandom kontakt med varandra genom saker som konventioner och fanzine. De kan också organisera spel och konferenser, eller komponera konst med anknytning till deras hobby. Fan fiction och konst är vanliga bland fandoms, och vissa människor också komponera musik, göra skulpturer, eller skapa hyllning filmer och shorts. Dessa sysslor ange hur passionerade entusiaster kan bli.

Med uppkomsten av Internet, har många fandoms tagit sitt intresse på nätet. Många webbplatser byggs och underhålls av engagerade fans av allt från Harry Potter till modelljärnvägar, och dessa platser kan nätverk i stor utsträckning med varandra. Fans kan samla information, delta i samtal, eller skicka sin ursprungliga konstverk och skriva till Forum. Dessa webbplatser har gjort det mycket lättare för medlemmarna i en fandom att ansluta, även om de aldrig träffas i verkliga världen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.