Vad är en F-Stop?

Varje yrke har sitt eget fikonspråk, och fotografering är inget undantag. Man kan höra en fotograf säga något i stil med "Open up som öppning" eller "Bring it down one stop. " Dessa fraser avser samma sak: f-stop. F-stopp är en term för en mätbar uttryck för hur mycket ljus som går in i en kameralins.

Alla kameror har en lins som hjälper spela in bilden. Dock måste ljus komma in genom objektivet i ett exakt belopp för de resulterande fotografi på rätt sätt exponeras. Det är, skulle bilden varken vara för ljusa eller för mörka. F-stop på en kamera hjälper reglera exponeringen.

"F" i f-stop står för "brännvidd. " Den brännvidden dividerat med eleven diameter, eller mängden ljus som kommer in i linsen bestämmer f-stop nummer. Det uttrycks ofta som något som "f/16" eller "F /3". Numret anger bredden på öppningen i öppningen, som är en öppning bakom kameralinsen. Bländaren fungerar ungefär som pupillen i ögat, och virvlar smalare eller bredare, beroende på önskad mängd ljus. Konstigt som det låter, desto större f-stop nummer, ju mindre öppningen i bländaren. F/16 är en mindre öppning än f /3. I en teknik som kallas ömsesidighet, kan en fotograf uppnå liknande resultat med till synes motsatta metoder. Till exempel kan han eller hon kan använda ett stort f /stopp och kortare slutartid, eller en smal f-stop och en långsam slutartid. Båda kommer att resultera i en korrekt exponerade foto. Dock är det f-stop ger också vad som kallas "skärpedjup. " Skärpedjup hur mycket bakgrunden syns bakom viktigaste objektet i bilden. Till exempel om en fotograf vill visa en enda blomma i ett fält, kommer han att använda ett stort f-stop och en snabbare slutartid. Detta kommer att sudda ut bakgrunden, vilket blomman i fokus. Om, däremot, är fotograf tar en bild på vänner framför ett berg vista, kommer hon att använda en mindre f-stop och en längre slutartid. Detta gör det möjligt för fotografen att fånga hennes vänner i förgrunden samt bergen bakom dem, med alla i skarpt fokus. Den bländarsteg fungerar tillsammans med slutartiden för att mäta hur mycket ljus som kommer in i linsen. Slutarhastighet mäter exponeringstiden för fotot. Slutartiden uttrycks i hundradels sekund. A 200 slutartid, till exempel, är två hundradels sekund. Detta är varför en smal bländarsteg och lägre hastighet, eller ett stort f-stop och kortare slutartid ge ungefär samma mängd ljus i linsen-endast skärpedjupet skiljer. Eftersom många fotografer tar sina bilder på soliga dagar, den gamla regeln "Sunny 16" är värt att minnas. Om kameran har manuella inställningar, ställa in den för f/16, med en slutartid som motsvarar filmens hastighet. I dessa tider av digitala kameror, ställa in slutartid och ISO för samma hastighet. Bingo: perfekt exponerade bilder varje gång.

Denna artikel avser vad som kan kallas "F-stop 101. " Det finns många fler varianter av f-stop användning och teknik, beroende på storleken på lins, omgivande ljus, är vad som fotograferas, etc. Men en grundläggande förståelse av f-stopp kommer att hjälpa en början fotografen att få ut mer av sin kamera.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.