Vad är en Assist?

En hjälpa är en statistik som används i många olika sporter att kvantifiera agera för att hjälpa en annan spelare uppnå ett visst mål. Detta mål inbegriper oftast plocka poäng eller mål.

basket, hockey, fotboll och baseball är alla idrotter där man kan spela in en assist, och reglerna är lite annorlunda i varje. I basket, inspelningen av assist är mycket enkel. När någon gör en korg, den spelare som passerade bollen till dem innan poängen krediteras med en assist. Utgångspunkten är i stort sett densamma i fotboll, även om ett stöd kan registreras av en spelare vars bom sätts tillbaka i målet av en annan spelare. Det är också möjligt för två assist skall bokföras på samma spel, trots att två pass måste ha lett till målet.

Hockey är den enda sport där två assist kan tillgodoräknas på samma spela, men intentionen att hjälpa en annan spelare poängen inte krävs för att spela in en assist. När ett mål görs, en bistå automatiskt krediteras de båda aktörerna på den anfallande laget som senast rörde pucken, under förutsättning att ingen defensiv spelare kontrollerade det under spelets gång. Till exempel säger en målvakt passerar pucken till hans lagkamrat, och lagkamrat skridskorna ner isen och skjuter pucken. Pucken studsar den andra målvaktens pad, och en av spelarens lagkamrater samlar rebound och poäng. En bistå skulle krediteras första målet-trots att han hade lite att göra med målet som gjorde-och spelaren som tog de första skottet skulle få hjälp trots att han aldrig klarat pucken till spelare som rankats.

Baseball är den enda idrott som bistår uppnås på försvar. En hjälp i baseball inträffar varje gång en ut görs av två eller flera defensiva spelare. Den sista spelaren att röra en boll under en lek krediteras med en "putout", medan andra defensiva spelare som rörde bollen, avsiktligt eller på annat sätt, krediteras med assist.

Baseball är också den enda sport som ett stöd kan registreras även om spelet inte slutförs. Om en spelare gör vad som normalt skulle vara en hjälp, men ute är inte registreras på grund av en annan spelares misstag, är den första spelaren fortfarande krediteras med en assist. Bistår i baseball är mycket vanligt, men bistår som outfielders är inte vanligt alls, och därför ges mer respekt än bistår gjort infielders.

Assist kan antecknas i idrotter som volleyboll, vattenpolo och andra.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.