Vad är boboll?

anses vara den mest bestående gata omgång den 20: e århundradet, är boboll ofta tros ha sitt ursprung på gatorna i New York under decenniet av 1930-talet. Den populära pick-up spel, med sina rötter i depressionen, först krävs ingen verklig sportutrustning. Generellt spelades boboll med inget annat än en gammal kvast handtag, och någon typ av gummi boll som var ungefär lika stor som en baseboll.

För det mesta skulle reglerna för en boboll spel härma reglerna i den tid som styrde Major League Baseball och softball. Tillsammans med användning av gemensamma objekt som substitut för en riktig boll och BAT, boboll spelare gjorde också nytta av andra objekt som var gemensamma för stadslivet. Till exempel skulle manhålsluckor ofta användas som baser. I situationer där de lokala myndigheterna rynkade pannan om användningen av brunnslock, eller om spelet i boboll ägde rum i en ledig mycket, en gammal tröja eller mjöl säck fylld med halm eller smuts skulle räcka.

Boboll var populär bland kvarter barn från många olika etniska bakgrunder. Några variationer i spelets regler skulle också spelar in, beroende på det tillgängliga utrymmet för en boboll spel. En snabb pitch spel krävs att en mur eller ett staket ligger bakom smeten. Krukan använder pitching teknik som liknar dem som används i baseball. Med en långsam stigning spel, krukan stå närmare smeten och bollen får studsa en gång innan smeten gungor. En tredje variant, kallad fungo, är den mest strukturerade formen av boboll. Med detta synsätt, slänger smeten bollen och träffar den antingen på väg ner eller först efter det att bollen slå trottoaren och studsar.

Regler för att förklara en smet att vara ute också variera från plats till plats. I många fall följer det mönster de vanliga tre-strike regeln. Dock vissa spelstilar kräver bara en eller två strejker. A Home Run kan förklaras ut om kulan hamnar på taket till en närbelägen hem, eller bryter ett fönster.

boboll fortsatte att vara populär efter depressionen eran, och fortfarande kommandon stor uppmärksamhet med stadens barn i ett antal storstadsområdena. Sporten är även organiserat i ligor i vissa fall, med ett antal städer där regelbundna turneringar och tävlingar.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.