Vad är Stigbyglar?

Stigbyglar är loopar med platta baser som hänger från en sadel till stöd för fötter en ryttare. Ryttarens fotstöd innanför slingan och på den platta delen under cykling, vilket gör att ryttaren att få större balans, stabilitet och kontroll. Historiker räkna ofta stigbygeln som en av de viktigaste uppfinningarna i krig, eftersom stigbyglar totalt ändrat funktion och roll monterade kavalleri. Utvecklingen av stigbygeln också, naturligtvis, revolutionerade ridning, en mängd Stigbyglar används i dag av förare över hela världen. Den grundläggande stigbygeln konstruktionen inte har förändrats mycket under århundradenas lopp. Slingan kan vara tillverkade av trä, metall eller till och med plast, och den är ansluten till sadeln med ett band av läder eller nylon känd som en stigbygel läder eller läder. Läder kan justeras för att ryttarens benlängd, och för vissa stilar av ridning, jockeys, till exempel rida med mycket korta läder som tillåter dem att abborre över hästens tyngdpunkt på ökad effektivitet. Western Riders tenderar att använda mer omfattande stigbyglar och läder, medan engelska ryttare använda smalare stigbyglar, ibland kallas strykjärn.

Indien verkar vara hemma hos stigbygeln, med det tidigaste fyndet av stigbyglar daterad till omkring 500 f. Kr. i Indien. Av det första århundradet, var stigbyglar allmänt använd i Sibirien, och den kinesiska, japanska och koreanska plockade upp innovation kort därefter. I omkring sjätte århundradet, kröp stigbyglar i Skandinavien, och ett sekel senare, stigbyglar svepte genom Mellanöstern och i det europeiska fastlandet.

stigbygeln är så allestädes närvarande i dag att det kan vara svårt för många att föreställa sig rida utan den. Innan utvecklingen av stigbygeln, hade ryttare att greppa sina hästar med benen, och deras balans och kontroll var äventyras. Monterad krigare vanligtvis demonteras på slagfältet, med sina hästar i första hand som en form av transitering. När krigare kunde stanna kvar i sadeln medan du använder svärd, yxor och andra vapen, fick de en betydande fördel.

Modern stigbyglar vidta ett antal former, som gör läder. När man rider, är det viktigt att se till att läder är ett lämpligt sätt justeras, om stigbyglarna är för lågt eller för högt, saknar ryttare kontroll. Det är också viktigt att använda rätt skor, stövlar är särskilt utformade för att passa bra ihop med stigbyglar, skydda ryttarens ben utan att glida igenom stigbygeln, som potentiellt kan vara farliga om en ryttare faller.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.