Vad är Senet?

Senet är ett brädspel som spelades mycket i det antika Egypten. Det tros vara den äldsta kända brädspel och som sådan, skulle det ha varit en föregångare för många andra liknande spel som spelas över hela Afrika och Mellanöstern. I Egypten, föreföll Senet förvärva en religiös betydelse, när spelet sprider sig till andra regioner, men spelades det enbart för nöjes skull.

datum äldsta Senet sätter tillbaka till omkring 3500 f. Kr. , och några brädor har upptäckts i anmärkningsvärt gott skick. Styrelsen i sig består av ett rutnät bestående av tre rader med 10 rutor, varav några är märkta med särskilda symboler. Artefakter hittades med Senet uppsättningar, tillsammans med målningar spel i spelet, tyder på att spelarna flyttas en uppsättning brickor runt brädet, fastställa antalet platser de flyttade med en slänga av knucklebones eller pinnar.

Regler av Senet är inte kända, även om flera teorier om hur spelet spelades har satta. Det antas att landa på torgen med speciella symboler förmodligen haft en viss betydelse, och att spelare var antagligen racing varandra att komma ur brädet, som namnet på spelet kommer från en egyptisk fras som betyder "passningar. "Antalet bönder tycks ha varierat, som arkeologerna har hittat allt från fem till 10 brickor per spelare på olika platser runt Egypten. Eftersom Senet till stor del är ett lotteri, baserat på tur slänger av knucklebones, trodde egyptierna att spelare som var särskilt bra var gynnad av gudarna. Med tiden kom styrelsen att användas som en metafor för resan genom landet döda, med egyptier tvivla på att vissa människor skulle styras av gudarna, medan andra skulle kämpa. Senet uppsättningar begravdes ofta i egyptiska gravar, i teorin att styrelsen skulle vara till hjälp i livet efter detta.

Många Senet apparater är utställda på museer, och några är väldigt vackert, med inläggningar stenar och ädla metaller, utsmyckade sniderier och elegant lådor under spelplanen för att lagra bitar. Flera spel tillverkare har också producerat Senet satser för personer som vill spela hemma. Sådana satser kommer ofta med flera olika versioner av hypoteser om regler för folk att spela med.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.