Vad är Foaling?

Foaling är en process där ett sto (dam) förlossning. Termen används i allmänhet i en vidare bemärkelse, inklusive den första tanken på avel ditt sto och sträcker sig genom sin graviditet, arbete, leverans och hälsokontrollen av sitt föl.

Välja lämplig far till din dammen är en övervägande. Du bör konsultera en sakkunnig om du letar efter särdrag i termer av vad du önskar dig av dina föl, liksom genetiska egenskaper och markeringar. Det är viktigt att beakta hela hästen när de fattar dessa beslut, inte bara visuella egenskaper. Beteendemässiga egenskaper kommer också att vidarebefordras till ditt föl. En frisk sto är den bästa förberedelsen för hennes graviditet. Det är en stor fördel att välja en optimal tid för foaling som ger komfort för både sto och hennes föl under de första månaderna i livet. Helst bör foaling äga rum i maj eller juni, beroende på geografiskt läge och klimat. Den dräktighetstiden för en häst är 11 månader (ca 340 dagar). Ett alternativ för att beräkna ditt foaling dag är att ta avel datum, lägg till ett år och subtrahera 25 dagar. Ett sto ålder, avel historia, liksom vädret kan spela en viktig roll i den faktiska tid foaling. ditt sto ska ha fritt val hö och /eller betesmark. Om ditt hö eller betesmark är låga i klöver, bör du införa sakta 10-20% lusern för att träffa henne mera kalcium och behöver protein. Undvika plötsliga förändringar i sin kost, inklusive hö typer. Salt och rent vatten bör finnas vid alla tidpunkter.

Under ditt sto är gravid, kan hon ridit för första flera månader om hon är van vid det och har övningen. Grooming är ett bra sätt att hålla henne frisk matsmältning. Detta kommer också att utöka ditt band med henne så att när hennes foaling tiden är inne, kommer hon att bli bekant med din omfattande praktisk behandling. Du bör också spendera tid på att rensa hennes spenar och könsorgan. Det är särskilt användbart att smälta en jungfru sto att bli hanterade i känsliga områden för att förhindra motstånd i tillståndsförfarandet sitt föl till sjuksköterska.

De flesta ston går igenom sina graviditeter med få komplikationer. Tecken på att saker inte går framåt ordentligt är det normala tecken på ohälsa för någon häst. Att komma ifrån hennes foder är vanligt för ston i senare skeden av graviditeten. Detta kommer vanligtvis bara några dagar och hon kommer att återuppta sina normala ätvanor. Om hon slutar att äta helt, är det ett tecken på att kontakta din veterinär. Vattenförbrukning ska aldrig avhopp.

Andra komplikationer är tecken på kolik, minskad gödsel produktion, viktminskning, hälta, edemas i alla fyra benen, nasal eller okulär utsläpp, feber eller en förändring i andningen. Något av dessa symtom eller andra ovanliga beteende är ett tecken på att kontakta din veterinär. Ditt sto kommer naturligtvis att vara mer trött och obekväm mot slutet av graviditeten så som du gör dig hemmastadd med henne stämningar och aktiviteter i början kommer du att kunna upptäcka tecken som borde vara av intresse. ditt sto's påse eller mjölk cistern, kommer att börja fylla ca 2-4 veckor före foaling. Om hon strömmar mjölk innan foaling mycket av den viktiga råmjölken kommer att gå förlorade. Om detta händer, mjölk ditt sto och frysa råmjölken för hennes föl. Använd inte en mikrovågsugn för att tina på råmjölk, eftersom detta kommer att döda det naturliga antibiotika och immun öka fördelar. Vissa maiden ston kanske inte producera mjölk förrän efter foaling.

Råmjölk en sirapsliknande ämne som är ditt sto första mjölk. Det är viktigt att ditt föl får detta råmjölk inom 24 timmar efter födseln. Detta ger barnet skydd mot både bakterier och virus sjukdom under de första två till fyra månader av sitt liv. Dessutom kommer råmjölk ger en milt laxerande för föl. Om du av någon anledning ditt sto inte kan sjuksköterska eller du inte har säkrat sin råmjölk i förväg, alternativa råmjölk finns hos din veterinär.

Förberedelse av ditt sto's födelseprocess stall bör göras minst en vecka före foaling. Du vill ge dig själv tid att desinficera och torka ut väggarna, ny säng båset och ge tillräcklig tid för ditt sto att bli bekväm i sin omgivning. Ståndet ska vara monterade med halm för att förhindra kvävning eller irritation i föl lungor eller ögon. Foder och vattenhinkar bör placeras så att de inte stör födelseprocess. Om du föredrar ditt sto med föl på bete, vara säker på att det inte finns några bäckar eller källor vatten som skulle snärja hennes föl. Det finns också risk att fölet hamnar utanför stängslet-line och att inte kunna komma tillbaka till sin dam. Det är mycket säkrare att låta foaling i ett rymligt stall. ditt sto kommer normalt vax 24-48 timmar före foaling. Det är när hennes mjölk blir tjocka, vita och söta. Vulvan kommer också elongate och en puckel visas på svansen, vilken anger föl är på plats. Dockan blir mjuk och smidig. Ditt sto kommer att uttrycka missnöje gång arbete påbörjas. Hon kommer att visa tecken på svettning, pacing, svans swishing och täta urinträngningar. Detta är det dags att fläta hennes svans och satte henne i hennes stall.

Alert din veterinär att födsel är framstående men låta ditt sto att leverera utan hjälp om möjligt. Hon kommer att uppskatta ditt företag, tillit och komfort om du bundit henne i förväg. Om du är osäker om födelse, sedan föra in din veterinär eller en barnmorska om hjälp är bäst.

Ditt sto kommer först att utvisa henne plugg som hennes vatten raster. Pluggen är färg och konsistens av en lever. Leverans kommer att ske inom 15 till 30 minuter efter detta. Ditt sto kommer att lägga sig på hennes sida med benen förlängs. Om hon levererar stå upp, se till att fånga föl och lätt honom till marken.

Du kommer först att se två främre hovar och en näsa tucked mellan dem. Detta är ett tecken på att föl är i rätt läge och du kan låta födelseprocess att fortsätta. Ditt sto kommer i allmänhet vila två gånger under leverans, en gång efter axlarna har gått och en gång när höfterna har passerat. Under förlossningen, om mer än 10 minuter passera utan rörelse, drar du försiktigt med nästa sammandragning men sluta som sammandragning upphör. Om fölet känns fast, rotera åt sidan. Ring veterinären om:
 • bara en fot presenterar
 • mer än två meter presenterar
 • näsa syns inte
 • näsa presenterar utan framhovarna
 • fötter närvarande uppochned
 • föl har fastnat

Leverans tar ca 30 minuter. Din fölet kommer ofta börja andas innan han är helt levereras. Navelsträngen kommer att lossna på egen hand som de föl passerar ut ur förlossningskanalen. Om det fortfarande sitter och klipp den lämnar en 3-tums (7. 6 cm) påbörjad. Dopp eller svep av navelsträngen påbörjad med varsam jod.

Nästa låta ditt sto till prägel sitt föl. Även vara känsliga för hennes privatliv med sin baby, särskilt om hon är en flicka sto. Även en snäll häst som är allmänt kärleksfull kommer att vara mer skyddande vid denna tidpunkt. Ditt sto måste säkra sin bebis erkännande och hjälpa honom sjuksköterska. Den föl kan ta upp till 2 timmar att stå, men detta är vanligen genomförda inom 30-45 minuter. Det är när han börjar omvårdnad. Första avföring och urin är mycket viktigt. Det avföring kallas mekonium, vilket är en klibbig gulaktig gödsel som är resultatet av ackumulerat avfall material från foster matsmältning. Det är inte längre rekommenderas att föl få lavemang, utan snarare att denna eliminering att ske naturligt. ditt sto kommer att utvisa henne efterbörden inom 3 timmar. Moderkakan utvisas inifrån och ut. Lägga ut det för att se till att den är fullständig och hornen är närvarande. Du kan också fylla den med vatten för att kontrollera om det finns några saknas bitar. När du är säker på att efterbörden är klar, ta bort den från lokaler och begrava den i en plats som inte lockar vilda djur tillbaka till fölet.

Din föl utveckling kommer att fortsätta naturligt och snabbt. Han kommer att vara igång och galopperande inom några timmar. Han kommer att börja imitera hans mor bete inom ett par dagar och börja krypa utfodring inom en vecka. Om det alls är möjligt, låta ditt sto och hennes föl på bete början den andra dagen. Det är bäst att hålla dem åtskilda från besättningen under en period av en vecka, längre om hon är nervös med sitt föl. Helst bör införas med andra dammar och föl. Betesmark valdeltagandet kommer att påskynda återhämtningen och minska stressen för både sto och hennes föl.


Kommentarer

 • Om oss
 • Reklam
 • Kontakta redaktören
 • Få nyhetsbrev
 • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.