Vad är Escrima?

Escrima, eller eskrima, är en typ av filippinska kampsporter som innebär slåss med pinnar, svärd eller knivar. Escrima är också ofta kallas FMA, en förkortning av filippinska kampsporter; Arnis de mano , som betyder "sele handen," Arnis, och Kali. Kali hänvisar tekniskt bara svärdet, utan används omväxlande med "eskrima" utanför Filippinerna. Escrima är praktiker, liksom konsten, har många olika namn, inklusive escrimador, arnisador, kalista och manangali. Konsten Escrima föregår spanska invasionen av Filippinerna år 1521, då det undervisas fritiden tillsammans med andra standard ämnen.

filippiner förde sina färdigheter och vapen, särskilt klubbor, dolkar och bolo, en machete-liknande långa blad kniv, i motstånd av den spanska invasionen. Den spanska förbjudna därefter bära Bolos eller andra typer under deras styre, liksom praktiserande av Escrima. Filippinare fortsatte att öva i hemlighet, men, och ofta förklädd striderna konsten som en dans inställd på inhemsk musik. Under många revolter under spanskt styre, Escrima föds huvudet i strid. Även efter det att USA tog över Filippinerna 1898 och lyfte förbudet mot FMA vidhöll filippiner den hemlighetsfulla typen av konst.

Escrima vunnit respekt hos många amerikaner under andra världskriget, då escrimadors kämpade tillsammans med de allierades krafter mot Japan. Filippinska invandrare väckte då konsten till den amerikanska kampsportsscenen. Bruce Lee, tränad av en elev till en escrimador genomförde konst genom att de vanliga med käpp slåss scener i hans film, Enter the Dragon. Idag är FMA praktiseras över hela världen, särskilt i områden med hög filippinska populationer, till exempel Kalifornien, Hawaii, och, naturligtvis, Filippinerna.

Grundläggande Escrima kämpar begrepp och filosofi tenderar vara enkla, på grund av sin ursprungliga användning i strid, när civila skulle behöva snabb och effektiv utbildning. Behärskande av teknik och mer avancerade färdigheter, dock ta flera år att få fram och avslöja den komplicerade konsten. Escrima tekniker, vapen och specialiserade praxis varierar beroende på systemet.

Många system undervisa beväpnad och tomhänt tekniker samtidigt, så att fighter kan öva i någon situation med samma kunnande och, ofta nog, liknande teknik. Andra börjar med vapen, i motsats till de flesta andra kampsporter, och lär tomhänt teknik senare. Traditionella vapen som används i Escrima är piskor, sköldar, arm-längd käppar, boxning, och knivar. En fighter kan använda en enda käpp, en så kallad solo Baston, eller en dubbel käpp, en så kallad dubbel Baston.

är det allmänt accepterat att fotarbete är en viktig komponent av Escrima, men uppgifterna varierar från system till system. Tekniken är oftast lärs ut som trianglar, så att fötterna gör upp två punkter i triangeln och jaktplan kan steg med en fot på den tredje punkten i triangeln. Detta förhindrar att benen från att passera så att fighter alltid är i ett stabilt läge. System som fokuserar på behoven hos slaget tenderar att ansluta sig låga positionering och förberedelse för flera soldater, medan många amerikanska systemen fokuserar på en motståndare och använda en mer upprätt hållning. Escrima försvar ofta betonar att reagera attackvinklar snarare än att försvara mot specifika angrepp flyttar eller strejker.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.