Vad är Dressyr?

Dressyr är en anses av många ryttare att vara den mest avancerade formen av ridning, eftersom den kräver många års träning hos både häst och ryttare. Under en dressyr rutin, kommer att häst och ryttare utför en rad komplicerade manövrar i en ring medan de indelas i klasser efter domare på deras form. För ett otränat öga, liknar dressyr dans, särskilt när de utförs av en välutbildad häst och ryttare team, eftersom de verkar röra sig enkelt och på ett avslappnat sätt genom ringen vid utförandet av komplexa och fysiskt krävande arbetsuppgifter. Ryttaren kommunicerar med hästen i en rad subtila rörelser och förändringar i vikt som är nästan omärklig till betraktaren. Förutom att vara erkänd som en olympisk idrott, dressyr utövas av män och kvinnor över hela världen, och liksom andra OS-ridsport, män och kvinnor konkurrerar på samma område.

Med dressyr är franska för "arrangemang" eller "utbildning". Dressage har sina rötter i europeiska ridning, och förmodligen har sitt ursprung i utbildning av militär hästar. Militära behövs hästar vara smidig, stark, väl samlas och välutbildade, alla egenskaper som värderas högt i dressyr. Alla hästraser kan användas för dressyr, men halvblodsaveln, fullblod, Lipizzans, andalusier, och Lusitanos är favoriserade. Lipizzans är särskilt kända dressyrhästar, som den rena vita hingstarna har dressyrhästar val i århundraden. I en nick till den mycket disciplinerad typ av dressyr, både häst och ryttare förväntas vara väl visade sig för dressyr konkurrens. Dressyrhästar är oklanderligt tränas, med prydligt flätade manar och putsade flödar svansar. De bär minimal tack och anordningar som martingaler är inte tillåtna. Dressyrhästar är inte heller tillåtet att bära någon etapp beläggningar såsom hov klockor eller bandage. Ljuset klänning som krävs för dressyrhästar tillåter domare att inspektera deras fysiska tillstånd och observera hur de flyttar. Riders är också snyggt visade sig, i vita byxor och mörka rockar med hög hatt, och förväntas ha ett snyggt utseende tillsammans med sina hästar. De två bedöms separat och tillsammans, och måste finnas som en polerad par.

Under en dressyr rutin, kommer hästen utföra ett antal komplicerade fysiska rörelser inklusive både en utökad och samlas skritt trav och galopp, tillsammans med bly förändringar, åttor figur, pirouttes, och hälften går. Haute Ecole dressyrhästar, de som utbildats till högsta nivå, också utför rörelser som Piaff , en trav hålls på plats så att hästen verkar vara dans. I vissa skolor i dressyr, hästar utföra caprioles , levades , och andra i luften rörelser som kräver enorm fysisk kontroll.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.