Vad är Damasker?

Damasker är en form av kläder, av läder eller syntetiskt material, som innehåller knappar eller band och ofta passar på personens kalv, som sträcker sig till knä eller kopplade till kängor. De är ofta bärs av vandrare eftersom de kan skydda benen mot repor från tät gräs eller lågt växande buskar. I våta eller snöiga områden, kan damasker skyddar en från att få vatten, lera eller snö i en uppstart. Många som snöskor också använda damasker för att skydda sina ben och fötter från att bli våt. Som väl kan skaren vara vass när den är isig och damasker ofta hjälper till att hålla ben och anklar från repas.

Special damasker kallade PUTTEES var utslitna som en del av vissa länders armé uniformer. Dessa gjordes i allmänhet av tyg och var ofta användbart att minimera skav från ridhästar. Damasker av denna typ liknade något en trasa bandage. De gjordes ofta av en bit bomullstyg som var lindade hårt runt benet vid upprepade tillfällen, från fotled till knä. Dessa damasker är numera ganska ovanliga i arméns uniformer.

traditionell klädsel för biskopar och präster i den anglikanska kyrkan ingår också damasker. Ursprungligen dessa också skulle ha suttit så en präst snabbt kunde gå eller rida med hjälp av församlingsbor, utan skadade hans ben. Efterhand blev de bara en formell aspekt av klädsel. De flesta präster inte längre behövs damasker när motorn trafik var lättillgängliga.

Damasker bärs av anglikanska ministrar blev mer fantasi när de blivit mindre användbara. De gjordes ofta av silke, i stället för mer nyttoinriktade tyger som ull eller bomull. Stället för att gå på skon, vandring damasker göra, gick kontorister damasker vid knät. De var knäppte också på sidan, snarare än svepte like PUTTEES.

De flesta anglikanska ministrar inte längre bära damasker, men de första som undvikit dem ansågs vara ganska kontroversiellt. Men sedan 1960-talet, är det ganska ovanligt att se damasker som en del av det ceremoniella klänning av en anglikansk präst eller biskop.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.