Vad är Cosplay?

Cosplay eller maskeradlek är en form av konst där människor klär ut sig till karaktärer eller idéer. Cosplaying kan ske i form av performance, med cosplayer lever identitet karaktär och handlar, eller det kan tolkas mer allmänt som ett konstnärligt uttryck utan en föreställning aspekt. Cosplaying är inte detsamma som att klä upp för händelser som Halloween eller maskerad bollar, men Cosplayers får Don deras kläder och personas för sådana händelser, och den åtföljs av en mycket distinkt och unik subkultur.

Folk har burit folkdräkt i århundraden, men traditionen med cosplay verkligen började uppstå i 1980-talets Japan, när folk började klä sig som karaktärer från deras favorit anime och manga. Förutom att utrusta sig som noterade tecken eller begrepp, människor som också ägnar sig åt lek där de tog olika personas, med sina kostymer till en ny nivå. Med tiden trenden sprider sig till andra regioner i världen, och Cosplayers idag lever tecken från en rad olika fandoms, från Harry Potter-böckerna till Princess Mononoke . En cosplayer kan tillbringa en avsevärd mängd tid och pengar på en kostym. Det finns en stark fokusering på mycket detaljerat, med kostym matchande känd information så mycket som möjligt. Till exempel skulle en cosplayer tar sig tid att färga tyg om han eller hon inte kunde hitta en perfekt färg match, och amuletter, snaps och unika smycken kan tillverkas hand om kopior inte kunde köpas. Cosplayers arbetar också mycket hårt för att kliva in i personas av karaktärerna de klä sig som så att de beter sig och tala som deras karaktärer skulle. Den Harajuku i Tokyo är en känd plats för cosplaying, och för radikala ungdom mode i allmänhet. Cosplay kan också ses på displayen vid större konventioner, fester och evenemang kastat speciellt för Cosplayers, även tävlingar där människor bedöms utifrån sina kostymer, kunskap om karaktärerna, och agerar förmågor.

Folk förväxlar ibland cosplay med fetischism eller roll att spela spel, särskilt eftersom många Cosplayers frossa i crossplay, där de klär ut sig till karaktärer av motsatt kön. Faktum är cosplay skiljer sig från dessa subkulturer, även om vissa Cosplayers tycker om att engagera sig i rollen att spela spel, och andra kan vara inblandade i fetisch samhällen. Målet bakom cosplaying är att klä upp, ha kul och få en fiktiv eller historisk karaktär till liv, och uppleva samspelet med samhället som karaktär. Cosplayers kan även animera begrepp, eller anthropomorphize saker som inte är levande, såsom berömda jernvägståg.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.