Vad är Buzkashi?

Buzkashi, eller "get greppa," är en våldsam, snabba HÄSTSPORT spelat i många delar av Centralasien. I sträck, kan man betrakta det mer barbariska kusin polo. Det är särskilt förknippad med Afghanistan, och det anses av många vara den afghanska nationella idrotten. Detta spel är inte för svag i hjärtat, det krävs skickliga ryttare och hästar, och en hård mage, eftersom en död get eller kalv är inblandade. Casual spel av Buzkashi är populära i många delar av Afghanistan och Centralasien, och allvarliga konkurrenter anger också formella tävlingar. är den sport känd genom en mängd olika namn i Centralasien, däribland Ulak Tartysh. Det har spelats i hundratals år, så skrifter och målningar från området visar. Huvudsak testerna kompetens ryttare och hästar, belöna människor för aggressiva, stark ridning och beslutsamma rörelser. Av tradition äger ryttare inte sina hästar, utan monterar värdefulla används i Buzkashi är ägd och tränad av tredje part som väljer talangfulla ryttare för sina djur. I teorin är Buzkashi spelas av grupper, men spelet är ett klassiskt exempel på olika allianser. Målet med spelet är att ta upp och behålla tag i en död get eller kalv, som traditionellt halshuggen och fylld med sand eller stenar för att göra det tyngre. I en variant av spelet som kallas Tudabarai måste ryttare helt enkelt få bort bocken från mängden av andra cyklister, eller de kan spela en mer utmanande version, Qarajai, där förare måste slinga runt ett mål i ena änden av området och sedan kasta geten till mervärdesskatt eller tydligt markerad ring.

Gruppmedlemmarna kan foul medlemmar i ett annat lag för att återta kontrollen av geten, men de kommer också att slå på varandra. Ryttare kan slå, slår, piska, eller slap varandra att ta geten, och de måste hålla djur snarare än looping det på sina sadlar. Flesta Buzkashi ryttare passa upp med tunga plagg att skydda sig från andra spelare, och allvarliga skador är inte ovanliga. Vid slutet av spelet, är det vinnande ryttare belönas med priser, och ägaren till hästen normalt erbjuder en belöning också.

Hästarna som används i Buzkashi är mycket vig och stark, med möjlighet att sluta på en krona när det behövs. Riders är vanligen kan kontrollera sina hästar med benen ensam, lämnar händerna fria att attackera andra spelare eller behålla geten. Det tar år av erfarenhet för att spela spelet bra, även om tillfälliga spelare ofta välkomnades informella spel.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.