Vem var Whirlaway?

Whirlaway var en amerikansk tävlingshäst som pågick 1940-1943, skilja sig på banan som en ovanligt temperamentsfull kraftpaket. Förutom att vinna 32 av 60 startar, visade Whirlaway också vara mycket duktiga på stuteri, producera ett antal berömda hästar i USA och Europa. Hästen var en populär offentlig person på 1940-talet, då många amerikaner följde hästkapplöpning att distrahera sig från skuggan av andra världskriget.

kastanjen hästen var född 1938 på en gård i Kentucky. Från tidig ålder erkändes hans löfte som en tävlingshäst, och han var utbildad av Ben Jones, som även tränade anmärkningsvärt fullblod Citation. Whirlaway tävlade i ett antal viktiga tävlingar, till exempel 1941 Triple Crown, som han vann, tillsammans med Travers Stakes, Brooklyn Handikapp och Pimlico Special. Han var pensionerad vid fem års ålder och bodde i aveln fram till 1953, då han avled vid 15 års ålder. På banan var Whirlaway en mycket distinkt häst. Hingsten hade en tendens att springa över spåret när konkurrerande, särskilt om han var i ledningen, och han verkade bar enkelt. Ofta skulle Whirlaway hänga tillbaka på fältet, omkörningar förpackningen i sista minuten. Whirlaway var också mycket temperamentsfull av banan, och han föredrog rutin, sparkade upp vredesutbrott på små förändringar i sitt dagliga schema.

Hästen fick smeknamnet "Mr Longtail "efter sin långa, flytande svans som liknade en banderoll när han fick upp farten på banan. Vissa observatörer jämfört Whirlaway svans till en gäckande banner, retas hästarna tävlade han mot, särskilt när han lurade runt på spåret av uttråkning. Hans nyckfulla beteende på spåret faktiskt kostade honom flera raser, och slutligen hans tränare tagit itu med problemet genom att montera Whirlaway ut med särskilda skygglappar, i hopp om att de skulle hålla honom fokuserad.

I både 1941 och 1942, hedrades Whirlaway med a Horse of the Year Award. 1959 invaldes han i Racing Hall of Fame, som ett erkännande av hans prestationer på banan och i aveln. Hans unika beteende på spåret säkert har han en minnesvärd häst, särskilt när han fortsatte med att vinna ett antal utmanande avstånd raser trots sin inställning. Många amerikaner som följer hästkapplöpning överväga Whirlaway bland de 50 främsta fullblod av 20th Century.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.