Vad är magdans?

För de flesta, magdans trollar fram en bild av en konstfullt scenkostymer Mellanöstern kvinna, med utsatt mellangärdet, dansa en mycket sensuell dans. Även om denna form av magdans finns, skall vanliga missuppfattningar undanröjts. Magdans är inte begränsat till kvinnor, och inte bara en form och typ av dans. Magdans är populärt i stora delar av Mellanöstern och delar av Afrika, och kostym och tillåtet flyttar variera kraftigt. Det rör sig i magdans varierar i olika länder. Innebär dock nästan alla magdans isolerade rörelser av muskelgrupper. Naturligtvis är buken rörelsen mest kända, dock kan isolering av armar och ben också användas. Danser kan vara omsorgsfullt koreograferade eller freeform.

mest kända magdans är den turkiska formen, som är äldre än islam. Kvinnor i harem lärde säkerligen till magdans, men män kan lära sig också. I Turkiet, kostym och rörelser är inte begränsas. Inflytande kan ha kommit från Gypsy kultur, liksom från den grekiska dans Tsifteteli. Dansaren använder också finger cymbaler, eller zils, för att hålla takt med musiken. Skor är ofta höga klackar, och costuming brukar vara ganska snål.

turkisk magdans välkomnades i USA på 1930-talet. Kallas ofta Cabaret magdans av dansare idag. De som utför denna dans kan utföra på nattklubbar och restauranger. I Egypten är magdans en gammal konstform, avbildad i vissa hieroglyfer. Till skillnad från den turkiska form, uppmanar modern egyptisk magdans för mer blygsam costuming. Vissa rörelser, såsom gyrations av bäckenet, är inte tillåtna, eftersom de anses olämpliga. Både Egypten och turkisk magdans fira den mogna kvinnan, skiljer en vars kroppsbyggnad betydligt från västra stil skönhet. Lite extra storlek eller lite av en mage anses fördelaktigt. Mognad är också tänkt att ge större uttryck i dansen. Komplexitet och enkel yttrandefrihet tros uppstå från en kvinna som har erfarenhet.

egyptisk magdans i allmänhet skiljer könen att främja anständighet. Kvinnor kan göra för varandra, ensamma eller i grupp. En professionell magdansös kan utföra för män, men de flesta kvinnor inte utför dansen för något annat än nära familjemedlemmar. Det är sensualism i dansen emot islamiska tolkningar av kvinnans roll i samhället, särskilt bland dem en fundamentalistisk islamisk ståndpunkt. Vissa muslimska länder har förbjudits eller begränsats i konstform. I Palestina finns det vissa tecken på att magdans kan förbjudas helt.

början kan manliga magdans har utförts av eunucker, klädd effeminately, i turkiska harem. Ofta var man dansar inte anses som viktigt eller så intressant som de danser som utförs av kvinnor. Moderna uppfattningar har ändrat detta perspektiv, och de manliga magdansös är nu välkommen nästan lika mycket som de kvinnliga.

magdans i USA är mest sannolikt ses i marockanska restauranger, men ofta kan man hyra en magdansös för speciella evenemang. USA magdans ökar i popularitet som en fitness regim. Isolering av musklerna kan göra magdans särskilt bra övning. Kvinnor känner ofta mer bekväm driva en dansform som välkomnar ett fåtal kurvor, i motsats till dans och utöva former som föredrar den mycket tunna.

Att uppskatta konst magdans, det finns flera populära dansarna som är väl värt att titta på. Neena och Veena Bidasha, den "magen tvillingar," har dykt upp på amerikanska tv-serier och har skapat videor magdans. Deras arbete inspirerar några av dans koreografi av Britney Spears och Shakira. Jasmina, som arbetar på exklusiva Le Meridien Heliopolis i Kairo, anses vara en av de bästa utövare av den moderna formen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.