Vad är en presenning?

En presenning är en del av material som har utformats för att behandlats för att vara vattentät eller vattenavvisande. Presenningar används i en mängd olika inställningar för allt från att ge skydd mot dåligt väder för att skydda golv från färg droppar. Många järnhandeln säljer presenningar eller "presenningar" som de ibland kallas, och det är också möjligt att köpa stora ark presenning material och skär ner dem i en viss önskad storlek.

Termen kommer från Palling, en typ av tung duk som har använts för att ge skydd. På fartyg, som omfattas sjömännen sin Palling i tjära för att göra det segt och vattentät, och "tjära Palling" föddes. Med tiden började andra material som skall användas för ungefär samma funktion, och de blev kända som presenningar. De flesta moderna presenningar är gjorda av syntetiskt material som plast, eftersom plast är oftast billig och de är naturligtvis vattentät utan behov av ytterligare behandling. En typisk presenning är någorlunda tjockt, som kan stå emot starka vindar och luftburna objekt. Ofta är presenningar produceras i ett vävt mönster, vilket gör dem grov vid beröring. De har också oftast har förstärkt kanter med upphängning, vilket gör det enkelt för människor att köra rep genom en presenning för att knyta den till olika objekt. Presenningar tillverkas ofta i ljusa färger som blått och orange, vilket gör dem mycket lätta att upptäcka. En klassisk användning av en presenning är på campingplatser. Presenningar kan sättas ned i tält för att ge groundcover, och folk kan också sova under bar himmel på en presenning. Presenningar används också för att göra improviserade skyddsrum och tält, eller att bygga en täckt kokutrymme. När en camping resa inkluderar jakt, kan en presenning vara en bra plats att bearbeta dödar, hålla dem från smuts och skapa en prydlig arbetsyta.

Hushåll kan presenningar täcka vedtravarna, jordbruksutrustning, och ett sortiment av andra saker. Presenningar kan också användas som en nödsituation utfyllnad för att täcka krossade fönster och skadade tak, som hindrar vatten från att komma in tills situationen kan lösas. Vissa använder även presenningar för saker som foder sängarna av lastbilar och bilar för att transportera röriga objekt som växter, eller som draperier för målning projekt.

De flesta presenningar är utformade för att hålla en mycket lång tid, om de är väl omhändertagna. Men om de är kvar i kontakt med marken eller utsätts för solljus under en längre tid, kommer de att börja bryta ner. Människor som bryr sig om avfall som kan vara bra att regelbundet kontrollera deras presenningar att se till att de fortfarande är i god form, presenningar kan också lappat, om hål från slitage börjar uppstå.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.