Vad är en fri agent?

En free agent är en term som används för att beskriva en professionell idrottsman som inte står under kontrakt med ett professionellt lagsporter och är fri att skriva med vilket lag som helst han önskar. En idrottsman normalt kan bli en fri agent som uppfyller de villkor i det ursprungliga kontraktet att han undertecknat med ett idrottslag. Eran av handlingsfrihet förändrats mycket professionell idrott och aktiverat stora löner som många idrottsmän tjänar idag.

före tillkomsten av handlingsfrihet i USA, var professionella idrottsmän huvudsakligen bundet till den grupp som de ursprungligen tecknat ett avtal med. Om ett lag inte vill förnya ett kontrakt med en spelare, kunde de placera dem på en "reservlista" som hindrade alla andra lag från att underteckna spelaren. Professionella idrottsmän hade då mycket lite hopp om att spela för ett annat lag om de omsattes eller lossas från sitt kontrakt med det ursprungliga teamet.

alla Detta förändrades 1975 när USA Major League Baseball spelare Andy Messersmith och Dave McNally utmanat traditionella tolkningen av spelarens kontrakt. Skiljeman slog fast att spelarens ursprungliga team inte längre hade någon avtalad rätt till dem och de blev free agents. Detta banade väg för fler idrottare att välja fritt byrå i baseball, vilket till slut ledde till fri organ i alla de stora professionella sporterna i USA.

professionella idrottsmän i allmänhet gillar fri agent modellen affärer eftersom det ger dem möjlighet att tjäna mer än de förmodligen skulle ha utan det. När en spelare blir en fri agent, kan något lag bud på sina tjänster, som vanligen enhet priset för spelaren upp. Till exempel: 2000 Alex Rodriguez, som spelade för Major League Baseball's Texas Rangers, tecknat ett rekord om 10 år, $ 252 miljoner amerikanska dollar (USD) kontrakt med New York Yankees. Gratis myndigheten också gör att en spelare möjlighet att välja den grupp som han vill spela för.

Kritiker av fri agent system menar att de ofta orimliga löner till fri agent spelare har lett till högre biljettpriser och kostnader i samband med att besöka en professionell spel. Under 2007 var den genomsnittliga kostnaden för en biljett till det amerikanska National Football League spelet var cirka $ 68,00 USD, vilket var upp 7,1% från föregående år. Fans har också anpassa sig till sina favorit spelare på väg till ett annat lag som kan leda till besvikelse, minskade team lojalitet och känsla av att spelarna inte är lojala mot sina fans och team.

Dessutom finns det ofta en stor skillnad mellan vad ägarna i större städer och marknader kan betala för fria aktörer, jämfört ägare på mindre marknader och städer. När vissa ägare kan alltid bjuda över resten av marknaden för fria aktörer, kan det leda till en konkurrens mellan grupper. Detta är vanligtvis inte vara bra för den professionella idrotten ligor som helhet, som jämlikhet mellan grupper är oftast målet. Att hantera denna situation, många professionella ligor har riktlinjer och restriktioner för att hantera den fria byrå processen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.