Vad är en Barbie Doll?

Barbiedockan är en av världens mest sålda dockor, och är en av Mattel mest kända produkter. Sedan 1959 har Barbie varit en enorm inkomstkälla för bolaget. Bakslag mot den modemedvetna Dockan har varit konsekventa i kölvattnet av Women's Rights Movement, och Barbiedockor har fått ständig kritik för sin porträttering av kvinnor.

irriteras av det faktum att de flesta dockor representationer av spädbarn, föreslog Ruth Handler, hustru till Mattel medgrundare Elliot Handler, en vuxen docka. Att basera sitt koncept på en liknande tysk docka som heter Bild Lilli, Ruth Handler till slut övertygade tveksamma Mattel direktörer att en marknad som existerat en mode-baserade docka. År 1959 infördes Barbiedockan i American National Toy Fair.

Den ursprungliga docka kom som en långhårig blond eller brunett i en zebra-print baddräkt. Ytterligare outfits fanns tillgängliga för köp, och menade att överensstämma med nuvarande amerikanska modetrender. Under det första året av tillgänglighet, över 350. 000 Barbies såldes. Förverkliga möjligheterna på marknaden, började Mattel snabbt frigöra kamrat dockor för Barbie, den första är hennes pojkvän, Ken. Andra populära tidigt vänner ingår Barbies lillasyster Skipper, och hennes bästa vän, Midge.

Kontroversen om barbiedockor började nästan omedelbart, eftersom dockorna ansågs sexuellt provocerande och en orealistisk bild av kvinnlig skönhet. Statistik studier tyder på att det var en Barbie-docka på en normal mänsklig skala, skulle hon vara fem meter nio inches tall (1. 78 meter), har byst-midja-höft proportioner 36-18-33 inches (91-46-84 cm) och har så lite kroppsfett hon skulle kunna menstruation normalt. Dessutom kom en del tidiga Babies med skalor som till 110 pounds (49,8 kg), mer än 30 lbs (13,6 kg) underviktiga för en kvinna i hennes höjd. År 1997 omarbetades den Barbie-docka att ha något mer realistiska proportioner, men kritiker tror fortfarande dockan kan upprätthålla skadliga tankar om kroppsuppfattning på lättpåverkade unga flickor. En annan kontroversiell fråga i Barbiedockan Världen gäller Införandet av etniska versioner av dockan. Kritiker klagar över att svarta, latinamerikanska och asiatiska Barbies visa några verkliga etniska särdrag sina lopp, utan helt enkelt har en annan hudfärg. Saudiarabien förbjudna Barbiedockor under 2003, vilket tyder på att dockan var ett dåligt inflytande och inte passar de ideal kvinnor i islamiska religionen. Alternativa rader dockor har frigjorts av andra leksaker företag försöker skapa mer verklighetstrogna dockor.

Barbie insamling har blivit en stor hobby runt om i världen. Tidigt och sällsynta utgåvor av Barbiedockor sätta höga priser på auktioner. En av de dyraste Barbiedockan inköp ägde rum vid en auktion London 2006, när en docka kallad "Barbie i Midnight Red" såldes för $ 17,000 US dollar (USD. )

>

Trots rasande kontroverser över Barbies inverkan på samhället, fortfarande dockan en kulturell ikon och otroligt lyckad leksak. Sedan 1960-talet har hon lämnat en katalog över stilar och trender amerikanska mode och ideal. Trots vad vissa kritiker vill, är Barbiedockan en viktig del av Americana, och kommer sannolikt att fortsätta sin berömda livsstil.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.