Vad är Syngraphics?

Syngraphics är studier och insamling av papper pengar. Denna gren av numismatik kan inte vara lika känd som mynt att samla in, men det är faktiskt ganska livlig del av en större valuta-insamling samhället och enskilda prover av papper pengar har ibland hämtat höga priser vid en auktion på grund av ovanliga eller onormala förhållanden . Flera personer i numismatik området specialiserade på syngraphics.

Termen myntades 1974 av Gene Hessler, specialist på syngraphics. Han lånade begrepp från idén om en syngraph, ett avtal att betala som undertecknats av alla parter innebär. På ett sätt är sedlar en form av syngraph, ett undertecknat kontrakt från regeringen eller utfärdande myndighetens papper pengar har inget egenvärde, och i många fall sedlar är inte ens stöds av en ädelmetaller standard längre, göra sina värda ännu mer kortlivad. Någon som tävlar i syngraphics typiskt samlar en stor samling av sedlar, som kan vara från en viss region eller tidsperiod, eller den kan omfatta flera regioner och epoker. Eftersom papper pengar är mer utsatta för röta denna metall mynt måste man väl vårdas för att överleva, och syngraphics exemplar är normalt en nyare årgång än många collector's mynt. Förutom en samling av fysisk valuta, guideböcker kan också finnas till hands för att utvärdera nya exemplar.

Precis som mynt, kan papper valuta har värde av flera skäl. Valuta utfärdat av ett land som inte längre finns är ofta värdefullt samlarobjekt och objekt av allmänt intresse, till exempel vad är papper pengar som endast tillverkas i en begränsad kvantitet. Valuta med tryckfel som misregistration kan också vara värdefullt bara för att det är ovanligt. Någon som studerar syngraphics kan bestämma värdet av ett exemplar av valuta förde honom eller henne för utvärdering, och vissa experter kan också göra bevara rekommendationer för att säkerställa att pengarna hålls så orörd som möjligt.

Förutom att vara ett kommersiellt område är syngraphics också studerat på museer och i kriminaltekniska laboratorier. Museer kan åberopa syngraphics att verifiera prover av papper pengar på displayen och de använder numismatik forskning för att lära sig mer om kulturer och regioner de studerar. I forensics kan syngraphics användas för att avgöra huruvida pengar är förfalskad, och att lära sig mer om ursprunget för fysisk valuta inblandade i brottmål.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.