Vad är Schackboxning?

Schackboxning är en modern sport som kombinerar strategiska schackspelet med kampsport i boxning. Sporten var avbildade i serien Le Froid Eqateur , som översätts till Cold ekvatorn, med Enki Bilal. Nederländska artist IEPE krediteras med begreppet.

Vilken typ av schack som har införts i schack boxning är hastigheten schack. I hastigheten schack, får varje spelare en viss tid att göra ett drag. En timer börjar i början av varje spelares tur. Efter att spelaren gör ett drag, hans timern stannar och motståndarens börjar. Varje spelare har en förutbestämd tid att vinna matchen, och om de överstiger den tid, förlorar de.

I en Schackboxning kamp, motståndarna växlar mellan en fyra minuters runda i schack och en tre minuters omgång boxning. Kampen börjar med en runda schack, och sedan en runda boxning. Det finns totalt 11 skott i en match, med sex omgångar av schack och fem omgångar av boxning. Efter varje omgång av boxning, motståndarna får en minut att byta redskap. Varje spelare får totalt 12 minuter i schack tid. Om en spelare inte göra ett drag i en omgång schack, han eller hon får en varning och måste göra ett drag i tio sekunder. kan matchen vann på olika sätt. Schack boxer kan vinna antingen via knockout eller schackmatt. Om en boxare överstiger 12 minuter gräns för schack, då han eller hon förlorar. Om schackspelet är oavgjort i slutet av matchen, boxaren med flest poäng vinner. Om både boxning och schack aspekter är oavgjort, vinner fighter med svarta schackpjäser matchen. I november 2003 bildades World Chess Boxing Organization (WCBO). Den WCBO är främst inriktat på att främja schack boxning som en legitim, internationellt erkänd idrott. Den WCBO började också de första Schackboxning klubb, kallad Chess Boxing Club i Berlin.

Vissa anser att för att lyckas i schack boxning du behöver bara vara en superb boxare, men så är inte fallet. För att förhindra detta problem kräver WCBO att varje utmanare ha minst Elo-rating 1800. Elo-systemet avgör den statistiska kunskapsnivån för schackspelare. En spelare med ett Elo-rating av 1000 anses vara en duktig nybörjare, med etablerade schack mästare betyg över 2. 400. Kräver en schack boxare som har en kreditvärdering på minst 1. 800 förhindrar krets professionella boxare från anställer stor förödelse i Schackboxning världen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.