Vad är Orientering?

Orientering är en utomhus sport, konsten att finna din väg från en punkt till en annan i okänd terräng. Ursprung i Skandinavien under första världskriget som en militär övning, konstaterades det första popularitet i Storbritannien 1962. Kombinationen av både fysisk och psykisk motion gör orientering en utmärkt fritidsaktivitet för både manliga och kvinnliga konkurrenter. Använda lite mer än en karta, kompass och ett stabilt par löparskor, enskilda personer, eller mer vanligen lag, tar sin väg på en cross-country race från en överens destination till en annan. Den mentala aktivitet kommer att läsa kartan och utvärdering som skulle vara den snabbaste vägen att nå den avsedda destinationen. Det är inte så enkelt som det låter. Det kan till exempel titta snabbare att gå i en rak linje, fågelvägen, men skicklig orienterare konkurrenter kan döma, från att läsa deras kartan, att det kan vara snabbare klättra berg och vada genom bäckar än att ta en väl slitna men slingrande gångväg.

Orientering är en växande minoritet sport, ett som tilltalar och kan njutas av människor i alla åldrar, från barn så unga som fem till äldre konkurrenter i sextioårsåldern. Det är också en relativt billig hobby. Orientering kompasser kan köpas för så lite som $ 5 och löparskor, med eller utan dubbar eller spikar, kan hittas på någon bra sport butiker. Vid väderomslag vattentäta kläder är också att rekommendera och är relativt billig. En annan viktig punkt för orientering entusiasten är ett bra visselpipa som används för att signalera om hjälp i nödsituationer. Den universella signalen är sex korta blaster och sedan en paus. Detta upprepas tills hjälp anländer. I visselpipan ska inte blåsas vid något annat tillfälle då detta kan orsaka andra konkurrenter kliva av tävlingen för att söka efter nödsignal. Du behöver också en penna för att rita din kurs och en karta fall för att skydda din karta i händelse av dåligt väder.

En stor vädjan om orientering entusiasten är sociala aspekten, en chans att träffa likasinnade och delta i motion och konkurrens. Du kan få pigga och friska samtidigt i några spektakulära landskap. Det bör inte vara något problem att hitta en Orienteringsklubb nära dig, och eftersom det nu är ett erkännande i hela världen idrotten många håll vecka evenemang med priser och troféer. Efter en hård vecka i skolan eller arbetet här är ett bra sätt att ha kul på helgen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.