Vad är Nitrox Diving?

Nitrox dykning är en metod för dykning stadigt ökar i popularitet bland dykare som vill dyka under längre perioder. Det minskar också möjligheterna att ha gemensamma komplikationer som dykare kan drabbas, liksom DYKARSJUKA, även kallad dykarsjuka.

Ordet "Nitrox" är en kappsäck av orden kväve och syre, och kan faktiskt vara brukade betyda en blandning av de båda gaserna i alla proportioner. Luften på jordytan, som består av ca 78% kväve och 21% syre (med 1% spår gaser), är en form av Nitrox. Nitrox används för dykning, dock har mer syre än den typ på jordytan. Den grundläggande skillnaden mellan vanlig dykning och Nitrox dykning är den typ av luften som används i dykaren tank. Regelbundna scuba har ett mycket speciellt förhållande kväve till syre, den försöker efterlikna luften finns på ytan av jorden så nära som möjligt. Nitrox dykning, å andra sidan, tweaks denna blandning för att maximera botten tid (dvs. diver's tid under vattnet) och minimera intervall yta (i. E. , då dykaren måste stanna på ytan innan dykning igen).

Även Nitrox kan komma i olika nyckeltal, är de vanligtvis delas in i två typer: hypoxisk som innehåller en lägre andel av syre än vanlig luft (dvs. mindre än 21%), och hyperoxic Nitrox som innehåller mer än 21% syre. Fritids-och dykare idrott får endast använda hyperoxic Nitrox mixar. Dessa typer av Nitrox kan också kallas SafeAir, eller Nitrox (EAN eller EANx). Det finns två generella typer av dykning nitrox: Nitrox I, även kallad Nitrox 32, som består av 32% syre och 68% kväve och Nitrox II, även kallad Nitrox 36, som består av 36% syre och 64% kväve.

Principen bakom Nitrox dykning är relativt enkel. Ju längre och djupare en dykare är under vattnet, går mer kväve sitt system. För mycket kväve i hans system kan leda till en slew av försvagande sjukdomar, varav vissa kan i slutändan leda till döden. För att bekämpa detta, måste en dykare stiga långsamt, gör dekomprimering hållplatser, och följa de rekommenderade ytan intervall före nästa dyk. För fritids-eller sport Nitrox dykare, dock är planen lite annorlunda. Eftersom hans "berikat" luft har mer syre och mindre kväve, kommer hans kropp absorberar mindre kväve än den dykare som använder en vanlig scuba tank. Som ett resultat kan nitrox dykare tillbringa mer tid under vatten, mindre tid på dekompression stopp och intervaller yta, och i vissa fall kanske inte behöver göra dem alls. Några dykare rapporten också en fördel att vara mindre trött efter nitrox dykning än efter en vanlig dykning.

Även nitrox har förvisso sina fördelar, det finns några ytterligare försiktighetsåtgärder nitrox dykare skall iaktta. Eftersom Nitrox har mer syre i det, och syre är faktiskt giftiga vid vissa djup, nitrox dykare har en ökad risk för syre toxicitet, eller syrgas förgiftning. Som en följd av detta bör nitrox dykare vara säker på att observera djup begränsningar förknippade med särskilda Nitrox mixar. Den ökade mängden syre i Nitrox inte bara drabbar tillhörande djup begränsningar. Eftersom Nitrox innehåller en större andel av syre, är det faktiskt brandfarligt. Nitrox tankar och ventiler måste därför hanteras korrekt och rengöras för att inte orsaka några oavsiktliga explosioner.

Även nitrox dykning har helt säkert få en massa anhängare, finns det fortfarande en hel del förvirring kring det, vanligtvis med en av två former. Medan vissa kanske tror att nitrox dykning ger dem möjlighet att dyka djupare, är detta inte fallet. I verkligheten, desto högre andel syre i Nitrox blandning blir ytligare högsta operativa djupet. En annan vanlig missuppfattning bland vissa otränad dykare är att nitrox dykning kommer inte med normala scuba risken att drabbas av sjukdomar som dykarsjuka. Det är sant att risken för kväve narkos kan gå ner är det inte elimineras.

I ett sådant mycket teknisk sport som Nitrox dykning, är det viktigt att förstår och följer de principerna. När allt kommer omkring kan det hjälpa till att rädda ditt liv.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.