Vad är Muay Boran?

Muay Boran är en äldre, mer traditionella förfader till den moderna Muay Thai eller Thaiboxning. Muay Boran brukar översättas enkelt som Ancient Boxning, och innehåller ett antal regionala stilar, såsom Muay Chaiya, Muay Korat, Muay Lopburi, och Muay Thasao. Även en gammal stil, är Muay Boran fortfarande allmänt praktiseras i Thailand. Muay Boran var beskrivs utförligt i den populära Hollywoodfilm Ong Bak. Detta har lett till ett plötsligt intresse för konsten, framför allt i västvärlden, där det är både praktiseras och lärs ut i små skolor både i USA och Storbritannien.

Muay Thai var resultatet av ett mer formaliserat system för Muay Boran, som integrerade många idéer från västerländsk boxning. Framför allt, Muay Thai fighters handskar, och är föremål för en ganska tät samling av regler. Men fortfarande mer freeform än faktiska västerländska boxningen, i slutet av 1930-talet många thailändska tyckte Muay Thai vara alltför begränsad, och så började fokusera på att behålla den äldre stil bekämpa.

Muay Boran är ibland också kallat Bound Fist Combat, eftersom den inte använder handskar. Istället är hampa virad runt fingrarna och handleder. Detta gjorde det möjligt för hårda slag, men skyddas den ganska känsliga handleden och fingerlederna, så att de inte skulle gå sönder så ofta. Historiskt fighters skulle doppa händerna i vatten innan striderna, så bindningarna att härda och producera mer fantastiska slag. Det sägs att vissa fighters ens skulle doppa sina händer i kåda och krossat glas, även om detta inte ses idag.

Många av de regler som utvecklats för Muay Thai skapades för att skydda stridande från allvarliga skador och dödsfall . Muay Boran har inte detta skydd, vilket gör det både friare och betydligt farligare. Som ett resultat är det ovanligt att se större striderna akademierna i Thailand som lär Muay Boran, och det är oftast lärt sig en-mot-en med en lärare. Vissa skolor uppger att de undervisar Muay Boran, men i själva verket bara lära mildare Muay Thai under gamla namn. Ett antal tekniker är tillåtna i Muay Boran som kan orsaka allvarlig fysisk skada. Hela kroppen är en tillåten mål, som omfattar ljumsken, öppnar möjligheten för allvarlig skada. Knee strejker är tillåtna, vilket kan orsaka inre skador eller lemmar bryta. Headbutting är också tillåtet, vilket kan orsaka hjärnskakning eller svår ben skador vid kontakt.

Även Muay Thai är tänkt mycket mer som en sport, med strikta regler och fysisk skydd, är Muay Boran mycket mer av en rå kämpar stil. Tyngdpunkten i Muay Boran finns på snabba, hårda attacker, och en ekonomi av energi. Varje attack granskas i fråga om utbetalning av fysiska skador för förbrukade energin. Som ett resultat av både knän och armbågar spelar en stor roll i Muay Boran, eftersom de kan tillfoga allvarlig skada med minsta möjliga utgång. Samtidigt är Muay Boran en energisk och vacker kampsport att titta praktiserade, och Muay Boran utställningar har blivit relativt vanligt i Muay Thai händelser.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.