Vad är Mambo?

Mambo är en latinamerikansk dans form mycket aktade i dans kretsar. Även musik som liknar den nu igenkännliga stil mambo funnits så långt tillbaka som mitten-19th century, var dansen själv inte uppfann förrän 1940-talet. Perez Prado krediteras med uppfinningen av Mambo dans, samt med marknadsföring sin musikstil som mambo.

På 1950-talet, hade Mambo dans och musik blir oerhört framgångsrik. Balsalar i större städer värd gärna musiker som Tito Puente, Joe Piro, och Mambo ess. Jazzmusik av tiden påverkades säkert av det latinska beat, vilket kan höras i original verk inspelad av Charlie Parker och Dizzy Gillespie, bland annat.

Mambo är en av de svårare danser behärska eftersom det startar inte på första takt med musiken, utan snarare på den andra. Nya dansare gör ofta misstaget att flytta till snart. När rytmen förstås, är fotarbete den enklaste mambo inte svårt att bemästra, en enkel snabb-snabb-långsam. kanske största förtrogenhet människor har med mambo under den senaste tiden är genom filmen Dirty Dancing , där barnet måste lära sig Mambo från Johnny, spelad av Patrick Swayze. Hennes frustration i ständigt trampa på fel beat har upprepats av många nya dansare. Men i filmen, och naturligtvis i dansskolor, eleverna lär sig snart att Mambo är en sensuell dans. Som med många danser av romanskt ursprung, höft rörelser är viktiga och måste vara lättflytande förmedla sinnlighet. Känslor förmedlas inte bara genom att gunga höfterna, men även genom ansiktsuttryck, armrörelser, hissar och håller.

För att lyckas i konkurrensen måste dansa vara så smidigt och så sensuellt som möjligt, utan att passera gränserna för smak. Längtan och spänning av parterna skall transporteras, dock så kroppsspråk och ögonkontakt är viktiga. Costuming i dans tävlingar kan vara ganska snål för kvinnor, men ändå måste vara smakfull. Män kan utföra dansen med skjortan öppen i fronten.

Den senaste tv träff Dancing with the Stars har fueled allmänhetens intresse för lärande den Mambo och andra danser balsalen. Det finns DVD-skivor tillgängliga som kan lära en grundläggande stegen. Om man inte är en erfaren dansare, full färdigheter i det Mambo är förmodligen bättre uppnås på ett antal utmärkta skolor ballroom dance.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.