Vad är Jeet Kune Do?

Jeet Kune Do, eller konsten att den avlyssnande Fist, är en stil eller ett koncept av kampsport som ursprungligen formulerades av av kända skådespelare och kämpe Bruce Lee. Det bygger på en filosofi om enkelhet, direkthet och frihet, och är ofta benämns som inte har någon särskild stil. Lee skapelse bygger på starka offensiva åtgärder för att lyckas, och anses av många vara en föregångare till MMA former.

Bruce Lee, mest känd för sina spektakulära stridsförmåga i många kampsporter filmer, utbildad i en mängd olika discipliner kämpar hela sitt liv. Förutom sin tidiga utbildning i Wing Chun slåss, han var också en duktig fäktare och Boxer. Lee började utveckla sin egen kampsport stil på 1960-talet som kombinerade inslag av många kampsporter former och sin egen träning i andra sporter. Resultatet av hans bakgrund blev Jeet Kune Do, som understryker att göra det mest effektiva i alla situationer oavsett form eller tradition.

Jeet Kune Do betraktades inledningsvis till med stort förakt av befälhavarna på traditionella kampsporter former. Som Lee började träna andra i sina former, betonade han individualitet i rörelse, praktiken genom tändstickor snarare än memoriserande av solo former, och framför allt, enkelhet rörlighet. I huvudsak är syftet med formuläret för att vinna en kamp, inte att bevisa att du är en välutbildad fighter. Namnet refererar till Lee praxis att avlyssna attacker och vända dem tillbaka på angriparen istället slingrande eller helt enkelt blockeras. Gemensamma drag i Jeet Kune Räkna låga sparkar, går att kombinera ett slag med en parerade slag, och fånga motståndarna lemmar med din egen, för att behålla kontrollen. Elever utbildas i fyra områden rörlighet: stansning, fångstmetoder, grappling och sparkar. Stilen innehåller många fäktning och boxning tekniker, ofta sammanbyggd med kampsport drag.

Lee obevekliga att Jeet Kune Do var inte en kampsport stil, utan en frihet från stil. Även om det utbildas fighters i särskilda bekämpa teknik, betonade den med vad som fungerar över med vad du har utbildning att göra. På många sätt är praxis nära teorin om kampen koreografi i filmer, där stil och legitimitet rörligheten är mindre viktig än framgång. Utbildning krävde ständigt att det inte fanns någon enda rätta sättet att bekämpa, och om en övergång fungerade, då var det värt integration.

Efter Lees död, fortsatte utbildning i Jeet Kune Do av högst rankade studenter och vänner. Stor kontrovers uppstod, eftersom Lee Estate ville behålla kontrollen av Jeet Kune Do utbildning, medan Lee studenter ville fortsätta med sina egna program. Idag är situationen skumma, med vissa skolor som drivs av Lee studenter och ett nytt försök med Bruce Lee-stiftelsen för att skapa en "officiell" skola för formuläret.

Som en filosofi, Lees form utnyttjade principen om att utbildning bör ske utan förutfattade meningar om rätt, fel, eller tradition. Det Priser individualitet of Fighters, förslag att eklekticism för de enskilda som kan ge störst överraskning för motståndarna. Även om formen har vissa belackare irriterad på sin obestämbara stil, Jeet Kune Do har många efterföljare både i princip och praktik, och är en populär stil av striderna i det 21-talet.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.