Vad är Canyoneering?

Canyoneering, kallas canyoning i andra delar av världen, är äventyrlig handling för resande genom branta och smala raviner med ett antal olika tekniker som kan innehålla vandring, klättring, klättra, hoppa, abseiling, vada eller simma. Canyoneers skiljer vanligtvis mellan tekniska och icke-tekniska canyoneering. Där icke-tekniska canyoneering rör i allmänhet enkla canyon vandring, kräver teknisk canyoneering specialiserad utrustning och teknik för att slutföra klättra säkert.

Canyons varierar mycket i deras djup, bredd och sammansättning. I USA är den mest populära platsen för canyoneering Colorado Plateau med sin vackra sandsten canyons. Andra populära canyoneering webbplatser är Rocky Mountain, Cascade, Sierra Nevada, och San Gabriel intervall. Enbart antalet canyons och deras olika tekniska svårigheter innebär att människor på alla nivåer och åldrar kan njuta av sporten.

Canyoneering växel inkluderar speciellt konstruerade skor, väskor rep, och förpackningar. Canyoneers också behöva klättring hårdvara, våtdräkter, statiska rep och klättring hjälmar. Canyoneers måste ständigt inspektera viktig utrustning såsom selar, band och rep, efter tecken på slitage och skador. Om betydande skada upptäcks, skall redskapet omedelbart tas ur och ersättas.

Canyoneering kan vara farligt, vilket är utan tvekan en del av spänningen för många som deltar i sporten. Smala springan canyons kan presentera extremt svårt hinder för canyoneers, eftersom ibland den enda vägen ut ur en kanjon är att klättra till toppen. Detta tenderar att vara ansträngande för kroppen och kan lämna canyoneer oskyddad från de poster under långa perioder. Underlåtenhet att slutföra den erforderliga drag kan resultera i att bli instängd i en kanjon där räddning är oerhört svårt.

Några canyoneering innebär flyr från stora gropar kallas djurhållare gropar. " Dessa risker är runda gropar som ofta innehåller vatten för djupt för att stå upp i och väggar alltför smidigt att klättra. Särskild utrustning, god förmåga till problemlösning och litade lagkamrater behövs för att fly från fara.

Canyons med mycket vatten flöde kan vara särskilt lömska, och canyoneers ska aldrig försöka att korsa dem utan särskild utrustning. En annan potentiell fara är en översvämning. En torr, kan lugna canyon snabbt blivit en rasande torrent om det är en svår åskväder i närheten.

En annan canyoneering faran är temperaturen sjukdomar. Hypotermi är en risk klättrare tar när de befinner sig i en kanjon med en mängd vatten. I öknen canyons, canyoneers risk värmeslag om de inte har hydrerad och undvika direkt solljus. Det är viktigt att komma ihåg att många av de canyons är så avlägset och svårt att passera som en canyoneer inte skulle kunna räddas i många dagar.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.