Vad är Mumblety-Peg?

Mumblety-pinne är ett spel som spelas med fickknivar. Det finns ett antal varianter av mumblety-pinne, allt från en version nästan som krig till en version som kräver demonstrationer av skicklighet med att kasta kniv. Fram till början 20th century, mumblety-tapp var en mycket populär barnlek, spelat på skolgårdar i hela världen, men oro för säkerheten för spel som innebär att kasta knivar har lett till en gradvis avveckling av denna gång populärt tidsfördriv.

Namnet på spelet kommer från "mumla tappen," en hänvisning till det faktum att tidiga versioner av spelet, var skyldig förloraren att dra en pinne ur marken med hans eller hennes tänder. Spelet är också känt som "mumble-de-peg" och "mumbletypeg. " Alla versioner av spelet bygger på samma grundprincip: när kastas rätt, kommer en kniv landa blad första, att tränga in i marken. Flesta versioner av spelet är avsedda för två spelare. I den enklaste versionen av mumblety-tappen, spelare helt enkelt försöka få kniven så nära fötterna som möjligt. I en annan variant, spelarna kastar knivar på varandra, med den motsatta spelaren att behöva röra sin fot i det utrymme där kniven landar. Tanken är att så småningom kommer spelarna inte att kunna dra ut ett ben till landning punkten, och de kommer att hamna i obalans, den första spelaren att somna eller förlora fot förlorar. I en mer komplex version av mumblety -pinne, spelarna ska visa att successivt mer utmanande kniv kastar drag. I vissa regioner finns en föreskriven rad åtgärder för att spelarna förväntas gå igenom, och i andra regioner spelare bara härma varandra och skapar en rad mer och mer utmanande kastar. Om en spelares kniv underlåter att landa upprätt, han eller hon förlorar.

En del kanske minns en version av mumblety-pinne som bygger på att vinna territorium. I denna version är en cirkel eller annan form delas i två av spelarna att skapa två territorier. Den första spelaren kastar sin kniv till territoriet för motståndaren, om början på en linje som kan användas för att ta över en del av motståndarens territorium. I många versioner av spelet, kan bara räta linjer dras, vilket gör spelet successivt svårare att vinna som det område upprepade gånger hackas upp.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.