Vad är Mountaineering?

Bergsklättring är en sport som kombinerar klättring och vandring upp bergen. Ske på regelbunden terräng, klippiga områden och is eller snö sluttningar, bergsbestigning sammanfogas en rad tekniker och kräver mycket tekniskt synsätt. Trots den bild vi har av välutbildade, moderna, metodisk klättrare, sanningen är att människor har tränat bergsklättring i århundraden. Den berömda Iceman,? TZI, vars kvarlevor tillbaka 5. 300 år konstaterades hög i Alperna 1991. Medan många klättrade berg före honom, det var Petrarca, en 14th århundradet italiensk poet, som var den första kända för att ha klättrat hela vägen till toppen av Alperna. Petrarca skrev senare utförligt om det. Han anses ofta vara far till Alpinism.

Bergsklättring är en sport med många risker, som ofta är indelade i tre huvudgrupper: väder, faller, och laviner. Vädret är en av de främsta riskerna för bergsklättring. Blizzards kan orsaka dålig sikt, vilket leder till klättrare vilse eller hamna i ett tomrum. Även på sommaren kan vädret vara dödligt, eftersom blixten kan slå på högsta punkter, bland bergstoppar och kanter rock. Förutom snö, laviner kan bestå av fallande sten, is, och även redskap. Fallande stenar är ett vanligare fara än snö laviner, de är också mycket svårare att förutsäga, vilket utsätter klättrare till en högre risk. Klättrare löper också risken för halka på isen och faller i sprickor. Bristfällig utrustning utgör endast en liten del av bergsklättring olyckor.

Klättrare använder en rad av utrustning när bergsklättring. Detta kan innefatta allt från snöskor och skidor på linor och selar. De kräver också någon typ av skydd, såsom bergsklättring ofta kräver att tillbringa nätterna liksom dagar uppe i bergen. En sovsäck kan räcka i sommar, men tält är i skydd av valet i blåsiga vintern. Vissa klättrare väljer grävning snö grottor medan högt uppe i bergen.

Famous bergsklättrare omfatta Joe Simpson, som skrev boken Touching the Void och Appa Sherpa, som satte världsrekord genom att klättra Mount Everest 16 gånger. Sir Edmund Hillary och Tenzing Norgay har också rekord i bergsklättring. De var de första någonsin att nå Everest toppmöte 1953.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.