Vad är Haidong Gumdo?

Haidong Gumdo är en term som används för att beskriva ett par något varierande stilar av koreanska svärd kampsporter. Haidong Gumdo är också ibland kallas Haedong Kumdo, och härrör från en standard stil koreanska Kumdo striderna. Termen myntades 1982, och har sedan dess vuxit till en ganska stor slåss teknik, med ett par större organisationer att utöva sin egen stil och har sina egna regler för strid.

Korea har haft komplex kampsport arts former i tusentals år, och de har alltid varit en viktig del av kulturen. Tills för ungefär ett sekel sedan, var de flesta av dessa kampsporter former vapen former, såsom Haidong Gumdo, och det är först på senare tid som obeväpnade kampformer tekniker har börjat att vinna popularitet. I moderna Korea, kampsporter är en viktig del av kulturen, och det har varit ett uppsving för stilar som Taekkyeon, Hapkido och Tang Soo Do.

Kumdo är en av dessa stilar, och är en disciplin av stängsel, liknande den japanska formen av kendo. Namnet, som kendo, betyder ordagrant vägen för svärdet , och är inriktad på FÄKTKONST. Tidig svärd arbete gentemot en hel del att kinesiska former, varav många har utvecklats direkt motverka bekämpa stil japanska pirater. Med tiden, koreanska svärd konst minskat i popularitet, både till följd av en konfucianska system som nedvärderas militära framgång i relation till akademisk förmåga, och utveckling av moderna vapen som gjorde svärd stor del föråldrade. I slutet av -19th century, dock Kendo fördes över till Korea, främst som ett sätt att utbilda poliskåren och delar av militären. Under den japanska ockupationen tilläts inte någon traditionell kampsport stilar att få undervisning eller praktiseras i Korea, så kendo och judo stor del trängas undan den inhemska stilar. Kendo låg till grund för den nya koreanska fysisk utbildningsväsendet i början av 20th Century, och när ockupationen slutade 1945 kumdo blomstrade ännu mer.

Även Haidong Gumdo tveklöst skyldig en hel del kumdo, det är en ganska avgränsad krigiska stil. Det finns två stora organisationer som praxis Haidong Gumdo: den Daehan Haidong Gumdo federationen, som leds av Kim Jeong-Ho, och Hanguk Haedong Gumdo federationen, enligt Na Han-Il. Det är allmänt gällande att Haidong Gumdo har sina direkta anor från en kampsport utövas av krigare kallas Samurang, tränad av mästaren Seolbong. Även om inga historiska uppgifter om denna grupp av krigare eller deras befälhavare existerar, är det ändå anses starkt som ett ursprung berättelse för formuläret.

Som många svärd kampsporter har Haidong Gumdo ett antal grundläggande tekniker, som sker med olika vapen, beroende på kompetensnivån. Nybörjare att använda en enkel träsvärd, mokgum , mellanliggande utövare använder en bambu svärd, chukdo , och avancerade studenter använda viktade vapen och bära skyddande rustningar. Olika former, många härstammar från gicheon , är praktiseras, vilket är steg sparring, snittmetoderna, och uppbyggnad av energi, som kallas qi gong .


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.