Vad är Fishless Cykling?

Fishless cykling är processen att cykla en tank, eller om ett biologiskt filter i en fishless akvarium. Den biologiska filter, eller kvävecykeln , naturligt förekommer under de första 4-6 veckorna efter en tank bildas. Cykling en tank är nödvändig för att hålla vattnet fritt från föroreningar och fiskarna friska, men medan filtret börjat etablera sig, fisk utsätts för toxiska nivåer av ammoniak och nitrit och ofta vika för sjukdom och död. Fishless cykling bort fisk från skada genom att inrätta ett biologiskt filter innan fisken införs till akvariet.

Vanligtvis när fisken läggs till ett nytt akvarium, även om vattnet är rent, ammoniak börjar bygga omedelbart, eftersom fisk release ammoniak genom andning och avfall. Överblivet mat och ruttnande växter skapar också ammoniak. Dock är ammoniak behövs för att börja kvävecykeln-det första steget i upprättandet av ett biologiskt filter. I januari 1999 Chris ko som har en doktorsexamen i organisk kemi, postat ett dokument på nätet om fishless cykling. Han fick den enkla idén att lägga ammoniak till en fishless akvarium för att få kvävecykeln går. Detta sparar inte bara fisk, men det sparar akvaristen från stress också.

På denna punkt alla de normala faser av biologiskt filter kan utlösas utan bekymmer. Ammoniak nivåer kan sväva, följt av giftiga nitrit, tills slutligen, båda blivit neutraliserat. Med den tanken fullt cyklat några ammoniak skapas genom att lägga fisken kommer nu snabbt omvandlas till ofarliga nitrat av de etablerade kolonier positiva bakterier som utgör den biologiska filter.

Chris Cow experiment fungerade underbart, och har använts av otaliga akvarister sedan. Om du vill använda fishless cykla metoden helt enkelt lägga 4-5 droppar ren ammoniak per 10 liter vatten till en fishless tank. Gör detta en gång om dagen tills nitrit blir mätbara. Vid den tidpunkten reduceras till 2-3 droppar per 10 liter vatten per dag. När nitrit och ammoniak är båda på noll, och nitrat är mätbara, tanken är cyklade. En betydande vattenbyte på 25% eller mer rekommenderas, då din tank är redo för ett fullt sortiment av fisk.

Endast ren ammoniak, utan rengöringsmedel och färger ska användas. Ammoniak med tillsatser kommer skum upp när du skakar flaskan. Ren ammoniak kommer inte skum. /En enkel declorinator de-chloraminer rekommenderas medan cykling fishless, snarare än produkter som statsminister eller AmQuel att binda ammoniak genom att omvandla den till giftfria ammonium. Oron är att binds ammoniak kan vara svårare för bakterier att bearbeta, och därför kunde bromsa inrättandet av bakterier. När biologiska filter är etablerad, lägga till produkter som premiärminister och AmQuel är utmärkt och kommer inte att hindra biofiltret.

Biofilter bakterier frodas på cirka 80 grader Fahrenheit (27 grader Celsius). Om du dyker upp din tank's värmare medan cykling fishless, kan tanken cykeln i så lite som 7-10 dagar. Var noga med att stänga av värmaren ner när kvävets kretslopp är komplett, och låta vattnet tid för att nå önskad temperatur innan du lägger fisk. Den stora fördelen med fishless cykling är att det är humant och stress-gratis. En annan stor fördel är att du kan lägga till en full uppsättning av fisk på en gång, eftersom biofiltret är helt klarlagd. Detta är särskilt betydelsefullt när hålla territoriella fiskar som är bättre läggas på en gång.

Andra fördelar är att hålla en karantän eller sjukhus tank cyklat i en nödsituation, genom att helt enkelt lägga en droppe ammoniak till den varje dag till simulera närvaron av en fisk.

En akvarist som har gått igenom svårigheter att cykla en tank med fisk, kommer säkerligen att uppskatta fishless cykling metod!


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.