Vad är Distansritt?

Distansritt är ett test av ryttaren uthållighet som organiserades formellt i USA på 1950-talet, och fördes till Europa på 1960-talet, även om det fanns i en mindre formell form långt innan dess. Liksom många hästsport, har Distansritt sina rötter i utbildning av militär hästar, som behövdes ofta att resa långa sträckor över mycket varierande och farlig terräng. Människor och hästar i alla åldrar tävlar i uthållighet ridning och rider varierar i längd från kort glädje åkning konstruerade för unga och börjar ryttare till vandringar som kan pågå i upp till fem dagar. Distansritt är mycket krävande för både häst och ryttare i form av fysisk förmåga och omdöme.

Under en uthållighet rida, häst och ryttare anges längs en förinställd spår efter de får en karta som anger kurs och risker som kan uppstå. Tävlingen är tidsinställda, så ryttare måste fylla den så snabbt som möjligt medan den styrka och förmåga att hästen är också bedöms. Många uthållighet rider ut priser bara för att fullfölja loppet, medan andra dela ut priser baseras på hur lång tid det tar att slutföra Endurance rida.

På grund av de fysiska krav i loppet, är den fysiska konditionen på hästen av största vikt. Typiskt hästen undersöks av en veterinär i början av loppet för fitness, och hästen kommer regelbundet stoppas genom loppet att prövas på nytt. Veterinären kontrollerar om sundhet, bedöma pulsen på hästen, färgen på sina slemhinnor, och använder andra fitness indikatorer. Om veterinären är tveksamma om hälsotillståndet för hästen, att den omedelbart tillbaka från tävlingen för att undvika risken för skador. Varje hästras kan användas för Distansritt, om än tunga raser i allmänhet uppmuntras. De flesta ryttare favor ljus, modig, stadiga hästar såsom Arabians, Icelandics och norska fjordar. Arabians anses av många vara den bästa Distansritt häst, eftersom rasen har utvecklats under svåra förhållanden öken, och tenderar att vara mycket lojal och stark. Allmänhet, häst och ryttare har en lång etablerat arbetsförhållande som tillåter dem att kommunicera väl längs leden, något som är avgörande för långritter.

Till skillnad från andra friidrott, är kläder för Distansritt inte kraftigt reglerade. Både häst och ryttare är klädd för komfort, med hästen bär stadiga, lätta tackel och ryttaren typiskt klädd lager av kläder som kan tas bort efter behov. Som ett minimum måste en ryttare bära ridbyxor, ridstövlar, en skjorta med krage och en ridhjälm under Distansritt tävlingar, för att upprätthålla en positiv bild för hästsport. Förutom en lätt sadel och någon typ av betsel, hästen kan vara utrustad med en bröstplåt att förhindra att sadeln glider.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.