Vad är spelet Jackstraws?

Jackstraws är ett spel som är nära släkt med plocka upp pinnar. I stället för käppar, dock jackstraws spelas med små bitar trä snidade i olika former. Den skulpterade bitar göra jackstraws mycket mer utmanande än plocka upp pinnar, eftersom det är svårt att ta bort bitar utan att fånga dem på andra. Butiker som är specialiserade på spel ibland säljer jackstraw uppsättningar tillsammans med andra gammaldags spel, och det är också möjligt att göra en egen uppsättning.

Pick Up Sticks är ett gammalt spel, olika versioner av den är avbildad i antika konstverk och skriva, vilket tyder på att flera kulturer utvecklas i stort sett samma spel självständigt. För de som inte känner till reglerna i plocka upp pinnar, innebär spelet ett kluster av pinnar eller strån som släppas mot en plan yta. Spelare måste ta bort enskilda minnen utan att störa de andra, visar betydligt stadig hand och bra samordning.

Om en spelare stör en käpp som hon eller han rör sig, är det tur över och spela går till nästa spelare . Vissa spelare använder denna regel som ett led i strategin, distraherande spelare när de rör sig i hopp om att tvinga dem att störa högen av pinnar, skapa ett nytt arrangemang som kan göra det lättare att utvinna bitar.

Pick Up Sticks i sin tur blev grunden för en massa andra spel, särskilt i Kina, där ett spel som liknar plocka upp pinnar användes för spel, och en annan variant användes för spådom. Den exakta ursprung jackstraws är lite oklart, men en version av spelet verkar ha blivit oerhört populär i det viktorianska England, varvid den korsade dammen till USA och blev känd som jackstraws.

bitarna i en jackstraw som ofta tematiskt närstående, som till exempel i en uppsättning som innefattar jordbruksredskap som stegar, krattor, spadar och hackor. Ibland bitar är ristade mer abstrakt, med målet är att skapa flera kantiga eller förvirrande kanter som gör spelet mer utmanande. När jackstraws har sjunkit, det utskjutande kanter bitar tenderar att låsa ihop, vilket gör det mycket svårt att lyfta ut ett enda stycke utan avbrott.

Förutom att jackstraws själva innehåller spelet normalt en hjälpare pjäs med en ansluten kant för att hjälpa människor att förstå och manipulera bitar. Varje bit i spelet har också en punkt värde med mer utmanande bitar är värda mer poäng i slutet av spelet. I slutet av lek, är punkterna stämde upp och bitarna kan kastas igen eller lagras i en behållare för annan användning.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.