Vad är historien om schack?

Schack är ett strategispel brädspel med en gammal historia och en lång stamtavla. Vissa historiker tror att schack kan vara en av de äldsta strategi spel fortfarande är i spel, och det finns vissa meningsskiljaktigheter om ursprunget av spelet i många diskussioner om historia schack. Det har också upplevt en stor utveckling genom århundraden av lek, i form av schack spelas i 700 CE, till exempel, skulle förmodligen vara helt främmande för modern spelare.

Historien om schack tycks börja Persien och Indien, där versioner av spelet har spelats så tidigt som 600 e. Kr. Vissa historiker hävdar att schack faktiskt sitt ursprung i Kina, och spred väst, men det har varit svårt att hitta konkreta bevis för någondera sidan. I Persien var känt spelet som shantraj , en lånad ord från sanskrit betyder "fyra divisioner av militären," en hänvisning till olika typer av pjäser på brädet. Shantraj sprida säkert till Kina med 800 AD, och nådde Europa genom den muslimska erövringen av Persien.

Muslimerna tog upp spelet, sprida den genom erövring av länder som Spanien och längs handelsvägar. Från medeltiden, var schack gemensamma för hela Europa, där det var tänkt som "King's game", ett objekt lektion i strategi och ädla ansvar. Chess togs ofta i undervisningen av aristokratiska män, och det togs upp i odlade kvällar i välbärgade hem. Det är spännande att historien om schack är så fylld av erövring, eftersom det är ett spel om erövring och militär strategi.

Men denna form av schack fortfarande skiljer sig mycket från den moderna versionen. Runt 13-talet började reglerna i schack utvecklas, mer eller mindre når sin nuvarande läget i den 15-talet. Dessa regler får större flexibilitet för bitar som tidigare hade varit mindre rörliga, såsom drottningen. Detta var ett viktigt steg i historien om schack, som leder spelet mer i riktning mot komplicerade teori och strategi. I mitten av 1800-talet, historien om schack även schackturneringar, som tycks ha uppkommit i Storbritannien. Dessa turneringar tillåts talangfulla spelare och representanter för schack klubbar att tävla om ära och priser. De ökade också teorin aspekt av schack, med många böcker som publicerats på schack strategi, berömd turneringar, och berömda schackspelare.

Även schack har utvecklats mycket, förblir den grundläggande principen om styrelsen och delar samma, schackspel från forntida Indien känns igen idag. Dessutom kan den persiska rötter i spelet ses i ordet shahen , em som används för att betyda "check" i stora delar av världen. Shah betyder kung, med hänvisning till att de motstående spelarens kung är i fara, med frasen shahen mat som används för "schackmatt. "


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.