Vad är historien om basket?

James Naismith, kanadensisk pedagog och sport recreationalist, uppfann spelet i basket 1891 som svar på en begäran av ledare i KFUM "att utveckla en noggrann och intressant form av underhållning inomhus. " Naismith och hans medhjälpare tillbringade 14 dagar i Springfield, MA, lappteknik tillsammans reglerna för spelet i basket. Det spelades ursprungligen med nio spelare på domstolen per lag och med persika korgar som tunnband. Bollen i sig var en fotboll.

Under hela sin linda, basket spelades av yrkesutövare som barn-stormat sig över hela USA. NBA bildades 1946 och även om ligan producerade några tidiga stjärnor och höll tävlingsspel, saknade man den exponering som andra större idrottsevenemang emot. Det var inte förrän i slutet av 1950-talet och början av 1960 att NBA: s popularitet utökade precis som spelet i basket sig, när Bill Russel och hans Boston Celtics team ringde upp åttonde raka mästerskap.

Basket är ett spel som nu spelas och njöt av människor i alla åldrar och kön. Den spelets popularitet nådde nya höjder i slutet av 1970, främst beroende på Larry Bird vsMagic Johnson Matchup i 1979 NCAA National Championship spel. Bird's Indiana State laget förlorade mot Johnsons Michigan State team, men de båda männen fortsatte sedan att spela för Boston Celtics och Los Angeles Lakers repectively, där deras lag träffats flera gånger under 1980-talet till kamp för NBA-kronan. Deras rivalitet fueled enormt intresse för sin sport.

Michael Jordan, kanske den bästa NBA spelaren någonsin, ledde hans Chicago Bulls team med sex NBA-mästerskap under hela 1990-talet, vilket popularitet basket till ännu högre höjder och ger Jordan en av de mest kända ansikten överallt. Även uppfanns i USA, basket popularitet har spridit sig till Europa och ingen annan världsdel. Det är ett spel nu spelat och sett över hela världen.

Under årens lopp har reglerna i basket och spelet i sig har förfinats. Nu är fem spelare per lag tillåts vid domstolen på en gång, och persika korgarna används av Naismith har ersatts av järn fälgarna mäter 19 inches (48cm) i diameter, med en nylon eller bomull nät under den. En NBA domstol åtgärder 94 fot (28,65 meter) lång och 50 fot (15. 24 meter) i bredd. College, high school, och läroverk storlekar domstolen skiljer alla. Två poäng för en skräddarsydd korg och en poäng ges för ett frikast, ett skott som tas från fri-throw line 15 fot (4,57 meter) från korgen. Gratis kastar tilldelas i första hand när en spelare är sotigt i under en fotografering. En spelare som begår sex fouls i ett NBA-spel diskvalificeras. För övriga nivåer är en spelare diskvalificeras efter 5 fouls.

Även om 3 punkten skott användes i rebellernas ABA (American Basketball Association) ligan, gjorde sköt faktiskt inte komma i tjänst i NBA fram till 1979 och med NCAA fram till 1980. Ett skott gjorda av mer än tre led arc (19 '9 "(6 meter) på college, och 22" till 23'9 "(7 meter) i NBA) är anvisade tre punkter. Tillkomsten av tre punkt skott har kraftigt förändrat omgång basket. Coacher nu har spelare satsar långa timmar finslipa sin långa räckvidd skytte i stället för att skjuta skott närmare korgen.

NCAA: s årliga turnering, sk mars galenskap, har "blivit en av de mest populära idrottsevenemang genom tiderna. Tittare lyssna på TV och delta spel uppmana sina favories från området för 64, att se vem som blir nästa National Champion. Universitet som UCLA, Kentucky, North Carolina, Indiana, Duke, och Kansas har alla vunnit flera nationella mästerskap.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.