Vad är fri Solo Climbing?

Gratis solo klättring är de mest riskfyllda av alla former av klättring. Det finns risker som är förbundna att klättra solo, som en partner kan hjälpa till med belaying eller ens kalla på hjälp i händelse av en olycka. I fri solo klättring, en klättrare inte bara klättrar ensam, men han klättrar utan rep eller axelremmar för att skydda honom i händelse av halka eller falla. Den farligaste delen av fri solo klättring är inte klättra själv, eftersom de flesta solo klättrare välja rutter som de redan känner väl. Den största faran med solo klättring är avsaknaden av hjälp i nödsituationer, samt exponeringen för miljön, inbegripet fallrisken stenar och hala kanter isiga.

För att det ska anses som äkta fri solo klättring måste klättraren vara minst 25 meter ovanför marken, en höjd från vilken det skulle vara ytterst osannolikt att någon skulle överleva ett fall. Även den mest erfarna klättrare överväga gratis solo klättring "en sport för galen. " En liknande form av fri solo klättring, består kallas djupt vatten soloing, att klättra på havsklippor. Närvaron av vatten därnere kan verka för att minska riskerna, men i själva verket ökar dem, eftersom berget tenderar att vara hal, och tidvatten och vattnet stenblock göra en nedgång så dödligt som något som händer borta från vatten. Gratis solo klättring betraktas som en extrem sport och är olagligt i många nationalparker, varför är svårt att veta exakt hur många människor praktiken.

En av de mest berömda fria solo klättrare var Derek Hersey, som dog vid bergsklättring Sentinel Rock i Yosemite Valley, 1993. Dan Osman, som ibland kallas "kungen av fria solo klättring, dog 1998 under en" kontrollerad fri-falla, "en form av bungee-jumping. Osman hade tillbringat större delen av sitt vuxna liv öva gratis solo klättring, och hade även huvudrollen i flera dokumentärer om extremsport. Andra kända klättrare inkluderar Dean Potter, som också är en expert på fart klättring, och Michael Reardon, som är känd för klättring torn och skyskrapor utan rep.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.