Vad är en daglig Horse hälsokontroll?

En häst Hälsokontrollen är en del av god ridning och bör utföras dagligen och innan du arbetar din häst. Detta innebär några enkla iakttagelser som kan uppnås under det första stund att hälsa din häst. Om din häst inte är i ett stall, kan du skilja honom från hans besättning för att få en korrekt bedömning. Först kommer du vill kontrollera din hästens kroppsspråk. Om huvudet är nere, kunde han sova men det kan också vara ett tecken på att han mår dåligt. Kontrollera om benet positioner för att se om han håller en på traven. Normalt är det ett tecken han vilar. Om han håller ett upp ett framben, är han förmodligen lame. Om han inte står och märker om han ligger ner bekvämt, eller är han upprörd och orolig.

Nästa meddelande, hans öron och ögon. Hans öron ska vara framåt och alert. Hans ögon skulle vara klart, fredlig och innehåll. Notera om han inte ser upp när du närmar dig. En god aptit är alltid ett tecken på en frisk häst, även om de flesta hästar äter även när de inte mår dåligt. Kontrollera att se att han är angelägen att hans nästa måltid och om han har avslutat sitt tidigare utfodring. Kolla hans vattenintag. Alla hästar ska dricka minst fem liter vatten per dag, helst närmare 10 liter.

Den viktigaste delen av ditt dagliga häst hälsokontrollen är din hästens gödsel, eftersom det säger mycket om hans nuvarande hälsotillstånd. En frisk häst defecates 10-12 gånger om dagen. Om hans fecal kulor är mycket torr och hård, kan han inte dricker tillräckligt med vatten. Om de är lösa, kan din hästs foder alltför rika. Glapp kan också ange att han förbrukar för mycket salt och vatten, eller han har en irritation i sin mag-tarmkanalen. Diarré kan vara en indikation på en tarminfektion eller det kan bero på nerverna. Gyttja eller slemhinnor ange en irriterad tarm. Om det är hela korn eller fibrer av hö i sin gödsel, kan detta betyda att han äter för fort eller att han har några tandproblem som måste ta itu med. Om du ser mask i gödsel, är han långt bortom tid för avmaskning.

Efter genomgången ovan dagligen kontrollera hästens hälsa, om du har några misstankar om att din häst mår dåligt, kolla hans gut ljud. Buken producerar ljud anger grovfoder och vätskor rör sig genom tarmen. Överdriven gut ljud i sig är inte ett bekymmer men avsaknaden av dem skulle kunna tyda på ett problem. Quick gurglar innebära livsmedel bryts ner i tarmen. Long glups betyder rörelse genom mag-spåret. Lyssna på båda sidor i din hästs mage, bakom hans revben och framför hans kväva. Med lite övning kommer du att bli bekant med vad som är normalt för din häst.

Om dina misstankar fortsätta, fortsätta genom att kolla hans Vitals tecken: temperatur, puls och andningsfrekvens. En lätt variansen i din hästs hälsa check finns ingen anledning till oro men bör noteras. Kom ihåg att vi inte alltid känner samma 365 dagar om året och vi bör inte förvänta våra hästar. Din dagliga häst hälsokontroll bör bli en del av din vanliga rutin. Det är väl utnyttjad tid på att försäkra din häst är fortsatt god hälsa och komfort.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.